Започващата днес африканска обиколка на Еманюел Макрон се случва в

...
Започващата днес африканска обиколка на Еманюел Макрон се случва в
Коментари Харесай

Подновяването на военните партньорства в Африка е стратегически императив за Париж

Започващата през днешния ден африканска обиколка на Еманюел Макрон се случва в миг, когато Франция стартира да " възобновява " военните си партньорства на континента, с цел да не отпадне от напрегнатото стратегическо състезание, което се води там сред огромните сили, отпред с Русия.

" Вече сме единствено едни от многото " във връзка с предлагането на услуги и артикули в областта на защитата, обобщава френски офицер, ситуиран в Западна Африка. Сред тези " доста " са Турция, Израел, Съединени американски щати и на първо място Русия, която се пробва да изпревари Франция в нейните зони на въздействие, наследени от колониалните времена и в границите на тактика с световен мащаб.

Френският президент ще има това поради при визитата си в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау от 25 до 28 юли. Неговият министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню посети Нигер и Кот д'Ивоар в средата на юли, тъкмо откакто президентът разгласи, че желае " да премисли до есента всичките (военни договорености на Франция) на африканския континент ".

Под натиска на хунтата, ръководеща от 2020 година, която към този момент работи - въпреки и да го отхвърля - с адската съветска паравоенна организация " Вагнер ", френската войска ще се изтегли от Мали в края на лятото, след девет години на антиджихадистка битка. Присъствието ѝ в Сахел ще бъде кратко на половина, до по-малко от 2500 военни.

Въпреки това редуциране Франция подсигурява, че няма да се откаже от битката против джихадистите, свързани с Ал Каида и групировката Ислямска страна. Дълго сдържани в границите на Сахел, в този момент те печелят терен към Гвинейския залив.

Но тези военни намеси на някогашната колониална мощ ще се трансформират в посока към " по-малко непрекъснати и по-малко забележими военни елементи ", с цел да се избегне подклаждането на елементарно разпалващите се антифренски настроения.

" Галактиката Пригожин "

Залозите са фундаментални: Париж цели да не остане по-назад от своите съперници или съперници в стратегическата конкуренция на този континент, който през 2050 година ще има 2,5 милиарда поданици.

" Руснаците имат действителен действен приоритет да се опълчват на французите в осведомителното поле на Африка. Те упражняват мощен напън, с цел да се опитат да ни изгонят (чрез) обществените мрежи, посредством " Вагнер ", обобщава френски военачалник.

Наемниците от " Вагнер " към този момент са се открили в Централноафриканската република и Мали с ясна оферта: отбрана против преврати и правна помощ за опазване на режима на власт в подмяна на употребата на минерални запаси, показват за Агенция Франс Прес осведомени източници.

Много дейна в обществените мрежи е и " Галактиката Пригожин ", кръстена на съветския създател на " Вагнер ", считан за непосредствен до Кремъл. В края на април в Мали френски дрон изненада наемници, до момента в който опитваха да устроят подправен всеобщ гроб наоколо до френска база, с цел да бъде упрекнат Париж във военни закононарушения посредством подправени сметки в Туитър.

Натискът на проруския лагер стига даже до интервенция във френския политически живот съгласно два източника, осведомени със случая. " Руската страна ни досаждаше по време на предизборните акции (президентски и законодателни), посредством подправени про- и антиправителствени сметки в Мали, Сенегал, Бенин и ЦАР. Но това не проработи ", изяснява почитан представител.

Дискретност

В същото време Париж желае да продължи да взе участие в битката против несигурността, която заплашва африканските му сътрудници и подклажда миграцията към Европа. Като в това време резервира поверителност. " Да се появяваш с французите се отразява отрицателно ", признава върховен френски офицер.

" Движим се към повече интервенции за съдействие, по-строго обусловени от настояванията на африканските страни, които ще се организират " в поддръжка на ", а не " вместо “, изясни наскоро пред Агенция Франс Прес командващият на интервенцията " Бархан ", ген. Лоран Мишон.

С положително движение се водят полемиките за оценка на настояванията на сътрудниците, на които Франция желае да предложи повече офицерски места в своите военни учебни заведения.

В Сахел - Нигер одобри запазването на френска военновъздушна база в Ниамей и поддръжката на 250 бойци за своите военни интервенции на границата с Мали. Чад ще резервира френска база в Нджамена и французите се надяват да запазят контингент от свои специфични сили в Уагадугу, Буркина Фасо.

В Гвинейския залив - френските сили в Кот д'Ивоар, които към този момент си сътрудничат с локалната войска, може да предложат средства за наблюдаване в северната част на страната, по искане на Абиджан.

Що се отнася до Бенин и Того, " има търсене на френска поддръжка във връзка с въздушната поддръжка, разузнаването и оборудването ", съгласно френското президентство. Гвинея, от своя страна, към момента изследва потребностите си, с цел да подсигурява сигурността на границата си с Мали.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР