Започваме с факта, че класацията е направена от експертите на

...
Започваме с факта, че класацията е направена от експертите на
Коментари Харесай

България е на второ място по ръст на цените на бензина

Започваме с обстоятелството, че класацията е направена от специалистите на. Затова не би трябвало да се изненадваме, че в нея попадат страни като Казахстан. Иначе изследването обгръща цените на горивата в 32 страни. На най-евтин бензин (А-95) се радват жителите точно на Казахстан, където междинната му цена е 82 ст. за литър.

Интересно е къде се намира нашата страна в съветската ранглиста. Според нея в България могат да бъдат закупени 586,4 литра А-95 с една междинна заплата (брутна). Това ни отрежда едвам 29-а позиция от 32 страни в тази ранглиста. В същото време в Люксембург може да бъдат закупени 2330 л с една междинна заплата. Любопитно е, че цената в Люксембург е едвам 2,89 лева./л.

Руските специалисти са оценили междинната цена на А-95 в България на 2,35 лева./л. По-интересното (и много неприятно) е, че растежът на бензина у нас е 31,5% по отношение на началото на 2021 година По този индикатор се нареждаме на второ място, като пред нас е единствено Литва с растеж от 31,7%. „ Едва” на четвърто място сме в категорията за повишаване на дизела по отношение на началото на предходната година. Рейтингът споделя, че междинната цена на дизела у нас е 2,39 лева./л, като растежът на цената е 34,5%. По-висок растеж от нас има в Казахстан (39,9%), Швеция (38,3%) и Люксембург (34,6%).

Най-висока е цената на бензина в Нидерландия – 3,88 лв. за литър. Най-скъп дизел се продава в Швеция: там литърът се продава приблизително за 3,96 лева./л. Най-евтиният дизел е в Русия (1,15 лева./л).

Към днешна дата данните на демонстрират, че междинната цена на А95 у нас е 2,46 лева./л.

Цялата ранглиста може да разгледате.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР