Започваме без заобиколки, защото по всичко личи, че поредната операция

...
Започваме без заобиколки, защото по всичко личи, че поредната операция
Коментари Харесай

Не чужденците, а връзкарщината и посредствеността са големия проблем на БГ футбол

Започваме без заобиколки, тъй като по всичко проличава, че следващата интервенция за замазване на очите на футболната общност и търсене на оправдания към този момент е в ход. Малко за многообразие, този път "мозъците " изтласкаха напред ново лице, което да ни изяснява по какъв начин българският футбол щял да просперира. Излиза, че съгласно част от хората в БФС и професор Лъчезар Димитров чужденците са огромния проблем в родния футбол.

Толкова им е акълът, че даже не могат да седнат и да се схванат каква информация да поднесат пред медиите. Невиждана излагация! Обявиха публично, че от треньорската гилдия са внесли предложение да се забрани вратари с паспорти отвън Европейски Съюз да играят в България, само че треньорите обявиха, че е неистина, защото нямат нищо общо с това предложение. На идващ стадий пък се подготвяло ограничаващите ограничения да бъдат признати и за полеви играчи от страни отвън Европейския съюз.

Уважаеми господа, не чужденците, а безразличието, връзкарщината и посредствеността провалят българския футбол и нашите юноши. В Англия, Испания и Франция също залагат на легионери. Привличат най-хубавите чужденци, само че все пак има място и за локални момчета. Това е, тъй като са разбрали, че е належащо да поставят старания и да обръщат особено внимание на подрастващото потомство. Никой не постанова забрани, просто са стигнали до извода, че школите би трябвало да действат вярно, с цел да бъдат продуктивни. И там може да си търсят оправдания, с цел да замазват очите на хората. Не го вършат, тъй като футболът няма нищо да завоюва.

С дребни изключения, по какъв начин пък хората от БФС не демонстрираха храброст и обществено не назоваха същинските проблеми на българския футбол? Вместо да замазват очите на хората с недомислени и безумни решения. Разбира се, на гърба на клубовете. Толкова ли е мъчно да следваме положителните практики в Европа?

Какво ще се случи като изгоним чужденците? Това ще промени ли нещо, като се изключи че равнището на родния шампионат ще стане още по-ниско? Браво, ужасно решение! Дайте да убием и дребното конкуренция, с цел да може нашите футболисти да играят. Нека им се сервират титулярните места в клубовете на тепсия, пък ще забележим до каква степен ще го докараме с този метод. Бъдете сигурни, че няма естествен клуб в света, който би се отказал от своя рожба, за сметка на чужденец. Стига да е по-добър или най-малко на неговото равнище. Само че преди този момент би трябвало доста работа с юношите, с цел да може, когато един млад футболист попадне в представителния тим, да е конкурентноспособен.

Няма ли да е по-разумно управителните фактори в БФС да погледнат какво се случва в школите на клубовете и националните гарнитури? Там да насочат цялата си сила. Но никой не може да ги пипне, защото настояват, че това са частни клубове и не може да се месят в налаганата политика. Колко комфортно. Налагат забрани от канцелариите, излегнали се в комфортните кресла, само че когато настъпи време да се свърши нещо потребно, постоянно изясняват по какъв начин не може да стане.

Връзкарщината и некомпетентността доминират в множеството школи, само че за сметка на това търговията върви с цялостна мощ. Въпросът е за какво децата, или по-точно родителите, заплащат такси, екипи и лагери. И какво се случва с надарените деца, на които родителите им не могат да отделят по 2-3 хиляди лв. годишно за подготовка? Вместо Лъчезар Димитров да се занимава с нелепости, дано се поинтересува по какъв начин и какви треньори се назначават в школите.

Разбира се, има и малко изключения, само че като цяло картината е плачевна. Треньори работят за съвсем без пари и се чудят по какъв начин по-бързо да се изнесат след подготовка, защото би трябвало да проработят в допълнение на друго място. По този метод ли ще продължаваме? Защо "капацитетите " не се поинтересуват по какъв начин се назначават треньори в националните гарнитури и по какъв начин се реализира подборът?

Кой ги образова тези наставници и какъв брой пъти са били изпратени на специализация в чужбина. Дори и да се случи, се пращат избрани хора, които нормално стоят по офисите и даже не познават децата. Когато би трябвало да видят свят, те са на напред във времето. Да се акцентира на това по какъв брой младежки гарнитури упражняват едновременно на един терен, защото той е единствен. Ето тук би трябвало да се търсят проблемите.

Защо вместо да постанова забрани, БФС не отдели част от 20-милионния си годишен бюджет, с цел да се наемат методисти, които да оказват помощ на клубовете за развиването на младите гении? Може да подтиква и клубовете, които постановат лични фрагменти и реализират избрани резултати. Ако всичко това се направи, българският футбол ще стартира да ражда качествени футболисти и всичко ще си пристигна на мястото по натурален метод. При това състояние няма да имаме потребност от толкоз легионери.

И за край - от футболната централа непрекъснато приканват клубовете да залагат на млади играчи. Ок, няма неприятно, само че за какво Красимир Балъков не прави същото и в националния тим? Повечето юношески национали играят постоянно в клубовете си, само че не получават късмет в представителния отбор на България. Там са едни и същи герои, които са до болежка познати.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР