Започва тридневната официална визита на председателя на Народното събрание Росен

...
Започва тридневната официална визита на председателя на Народното събрание Росен
Коментари Харесай

Наситена програма на Росен Желязков във Виетнам - срещи на най-високо ниво, лекция пред студенти

Започва тридневната публична аудиенция на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация във Виетнам.

 

Визитата е в отговор на визитата на ръководителя на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Динх Хуе, отпред на парламентарна делегация, в София в интервала 25-28 септември 2023 година.
Тогава той посочи, че с изключение на с обичайни другарски контакти, Българи е известна измежду виетнамците и с други знаци -  историческите ни битки за самостоятелност, националните ни герои Васил Левски и Христо Ботев, нашите учени и създатели в региона на културата, измежду които загатна Джон Атанасов и Лили Иванова, в това число и с габровските вицове. С необикновен боязън Въонг Дин Хюе приказва за поезията на Блага Димитрова и нейния мощен подтик в поддръжка на битката на виетнамския народ против колониализма и непознатата експанзия, за отстояване на независимостта.

 

Програмата на българската делегация в идващите три дни е наситена със срещи и диалози на най-високо държавно равнище.
Предстои среща на „ четири очи “ на ръководителя на Народното събрание господин Росен Желязков с  познатия му към този момент ръководител на Националното заседание  на СРВ господин Въонг Динх Хуе, както и пленарано съвещание, ръководено от ръководителите на двата Народното събрание.

Росен Желязков ще бъде признат от президента на Виетнам Во Ван Тхъонг и от министър-председателя Фам Мин Чин.

Желязков ще изнесе и политическа лекция в Националния университет в Ханой.

Българската делегация ще сервира венец на Паметника на героите и мъчениците и ще отдаде респект в мавзолея към президента Хо Ши Мин. Домакините са подготвили и богата културна стратегия, която да запознае гостите със естествените забележителности, исторически и културни обичаи на виетнамския народ.

 

При визитата на Въонг Динх Хуе в София предходната година двамата с Росеж Желязков подписаха Меморандум за съгласие сред администрациите на Народното събрание на Република България и на Националното заседание на Виетнам.

В рамките на софийската аудиенция бяха подписани още редица документи:

Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 - 2026 година,

План за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 година, както и

Меморандум за съгласие за основаване на връзки на другарство и съдействие сред област Перник и провинция Вин Фук.
По време на Ханойската аудиенция в този момент ще бъде подписан Меморандум за съдействие сред град Казанлък и провинция Лай Чау.

В Меморандума за съгласие сред Народното събрание на Република България и Националното заседание на Социалистическа република Виетнам се декларира, че законодателните институции на България и Виетнам се ангажират да улеснят съдействието между тях, с цел да допринесат за възстановяване на обичайното другарство и многостранното съдействие както на двустранна основа, по този начин и в границите на интернационалните конгреси, визити на делегации на високо ниво, научно-изследователски продан и други

В рамките на визитата си в София  Въонг Дин Хуе беседва с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.
Въонг Дин Хуе приветства и участниците в българо-виетнамски стопански конгрес на тематика " Политика и законодателство за развиване на двустранните връзки сред СР Виетнам и Република България ".
В рамките на визитата през предходната година се организираха и двустранни срещи в Министерството на туризма, в Министерството на културата и в Министерството на външните работи, както и посещаване на Бургас.
Председателят на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе постави венец пред паметника на Незнайния боец в София.
Въонг Дин Хюе изнесе и обществена лекция в УНСС на 25 септември

Той изрази насладата си от топлото и гостоприемно посрещане в България, като посочи, че аудиенция сбъдвала отдавнашното му предпочитание да опознае „ страната на розите ”, както е известна родината ни във Виетнам.

 

Той насочи и поздравления към България за триумфите ѝ, в това число за „ европейската интеграция, която носи непоклатимост, разцвет и покачва репутацията на страната, укрепва позициите ѝ в района и света ”.

 

Като преподавател той напомни, че България е измежду първите 10 страни, признали самостоятелен Виетнам и открили дипломатически връзки с него още през 1950 година Изтъкна и значимото значение за двустранните връзки на визитата на виетнамския лидер Хо Ши Мин в България през автуст 1957 година

 

 Въонг Динх Хуе е професор по стопанска система. Бил е заместител министър-председател на Социалистическа република Виетнам, министър на финансите и началник на Икономическата комисия на консултантска организация към Централния комитет за стопански политики и тактики.

 

По време на лекцията си в София той посочи, че за 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт на Виетнам е бил 8%. Инфлацията е следена на 3%.

 

Мащабът на Брутният вътрешен продукт по настоящи данни доближава 410 милиарда щатски $, което класира страната в топ 38 в света. Това е нарастване е 10 пъти спрямо 2000 година, в случай че се пресметна по паритета на покупателната дарба.

 

Общата стойност на вносно-износния оборот доближи близо 735 милиарда $, което влиза в топ 20 на страните с максимален външнотърговски оборот в международен мащаб.

 

Виетнам бележи огромни триумфи в привличането на директни задгранични вложения. Към февруари 2023 година има повече от 37 000 годни задгранични капиталови плана с общ регистриран капитал от близо 450 милиарда щатски $.

 

Въонг Динх Хюе обърна внимание и на следвания от Виетнам принцип „ никой да не бъде зарязан ”, чиято цел е непрекъснатото повишение на качеството на живота на народа.

 

В преодоляването на бедността в страната е постигнала същински чудеса, следвайки поставените от Организация на обединените нации Цели на хилядолетието и Цели за устойчивото развиване до 2030 година Според Световната банка равнището на беднотия във Виетнам е намаляло от 14,2% през 2010 година до малко над 3% през 2022 година 10 милиона души са били изведени бедността.


Виетнам е приближен и значим сътрудник в Югоизточна Азия, с който ни свързват връзки на откровено другарство и взаимно почитание, които имат богата история допълнително от седем десетилетия.

От 60-те до 80-те години на предишния век близо 30 000 виетнамски жители са получили обучение в наши висши образователни заведения или професионална подготовка в България, които след това са съдействали за построяването на актуален Виетнам.  На тази основа е построено същинско и дейно стратегическо партньорство в разнообразни области от съвместен интерес.

 

В началото на 2020 година България и Виетнам означиха 70 години от установяването на дипломатически връзки между тях. Страната ни е една от първите, след Китай и Съюз на съветските социалистически републики, която публично признава Демократична Република Виетнам на 8 февруари 1950 г. Оттогава стартира и съдействието сред страните ни. Усвояването на българския език за тези, които учеха в България, започваше още във Виетнам, където ги приготвят български преподаватели.

 

Виетнам е постоянен и предвидим стопански сътрудник на България в Югоизточна Азия и който през последните години бележи ускорени темпове на икономическо развиване. В новата виетнамска икономическа тактика се показват следните предпочитани области за промени: развиване на нововъведенията, повишение на икономическата успеваемост, урбанизация и териториално развиване, поощряване на екологично стабилно развиване, създаване на ефикасни съвременни и държавни институции.

През 2022 година вносът от Виетнам е на стойност от 179.83 млн. щ. д. и се състои от: плоско валцувани продукти; занемарен алуминий; кафе; елементи за транспортни средства; пневматични гуми от каучук и други.

В рамките на визитата на виетнамските представители на бизнеса, на 25 септември 2023 година, в гр. София, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), в партньорство с Виетнамската организация за външна търговия (VIETRADE) и Посолството на СР Виетнам в България, проведоха Българо-виетнамски бизнес конгрес с осъществяване на двустранни срещи сред представителите на бизнеса от двете страни.

Събитието даде опция на представителите на компаниите от разнообразни браншове на българската и виетнамската стопанска система да се срещнат с нови евентуални сътрудници, както и да осъществят директни контакти за взаимоизгодно съдействие.

 

Въонг Динх Хюе посочи, че през днешния ден повече от всеки път е належащо страните да се сплотяват, да си сътрудничат, да си подават ръце, с цел да отговорят на световните провокации и да градят един по-добър свят. Председателят на виетнамския парламент насочи зов към страните, които са във войни и спорове, да ги прекратят допустимо най-бързо, да седнат на масата за договаряния, уважавайки взаимно законните си ползи, и да намерят мирни решения на разногласията и различията въз основа на зачитане на независимостта, суверенитета, териториалната целокупност, Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Въонг Дин Хюе прикани за поощряване на многостранния разговор и за полагане на съществени старания за укрепване на мира и съдействието измежду интернационалната общественост като най-важна заръка на времето.

 

Настоящата аудиенция на Росен Желязков надгражда постигнатото до момента в българо-виетнамските връзки.

 

 София-Делхи-Ханой

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР