Започва Страстната седмица за православните християни. Това са последните дни

...
Започва Страстната седмица за православните християни. Това са последните дни
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица за православните християни, ето какво се спазва

Започва Страстната седмица за православните християни. Това са последните дни от земния живот на Иисус Христос, както и последната седмица от постите.
Дните стартират с тържественото му влизане в Йерусалим и приключват с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик, а в неделя означаваме Възкресение Христово.
Интересно е, че на славянски език "страст " значи "страдание ". Ето за какво седмицата е кръстена точно по този метод.
През Страстната седмица църковните служби се отличават с възпроизвеждане на историята на страданията на Исус Христос, както и на неговите последни поуки.
Християнството учи, че през последната седмица от Великия пост би трябвало да се замислим дали съблюдаваме наставленията на Исус Христос, би трябвало да изпитаме себе си и да се опитаме до бъдем по-добри.
Традиции и традиции през Страстната седмица
Исус Христос се разгневил на тълпата, която се била събрала в Йерусалимския храм на Велики Понеделник . Хората били трансформирали храма в пазарище, поради което той обърнал масите на търговците. Велики вторник е предназначен за примирение. През този ден Божият наследник направлявал всички вярващи.
Денят, който е предназначен за примирение е Велики вторник . През този ден Божият наследник направлявал всички вярващи.
Велика сряда е денят, в който Юда уговорил измяната на Исус за 30 сребърника. Според обичаите на Велика сряда се бере здравец от децата, който на раздава за здраве на Разпети петък. Забранено е да се прави каквато и да била домакинска работа на Велика сряда, защото се счита, че в случай че някой не съблюдава правилото, ще загуби това умеене.
Денят на Тайната вечеря е Велики четвъртък . Това е и денят на тайнственото причестяване. След вечеря Христос взел резен самун, благословил го и раздал части на всички свои възпитаници с думите: „ Вземете, яжте, това е моето тяло! “. След това взел чашата и споделил: „ Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете. “ След това Исус Христос споделил на учениците си, че е предаден. На този ден се отслужва Света Василева литургия.
Велики четвъртък е и денят, когато се боядисват яйцата за Великден. Става се рано и боядисването на яйцата стартира. Първото яйце се боядисва наложително в алено и до момента в който още не е сухо, с него се прави кръстен знак на бузите, челата и брадичките на децата за здраве. Яйцата могат да се боядисат и в събота.
Може би най-тъжният ден в християнството е Велики петък или Разпети петък . Това е денят, в който Исус Христос е бил разпнат на кръста. Този ден е отдаден на страданията му. В 11 и 30 часа се изнася Светата плащеница от храма. А вечерта при плащеницата с изобразеното тяло на положения в гроба Исус се прави опело Христово. На Разпети петък е признато така наречен минаване „ под маса “ в църквата. То опрощава греховете и носи здраве и шанс.
Велика събота е денят, в който се отбелязва погребението на Господ Исус Христос. Когато той умрял като човек, тялото му било подложено в гроба. Душата му отишла в пъкъла и освободила всички пленени души. На третия ден тялото и душата на Христос още веднъж се обединили и той възкръснал.
Този ден се назовава и Душна събота, тъй като тогава се върви на гроба на умряли близки и се носят боядисани яйца, самун и жито.
Вечерта против неделя се отива до храма, където се палят свещи. Преди настъпването на среднощ всички вярващи обикалят три пъти храма, до момента в който свещеникът чете молебствия. В среднощ всички се поздравяват с „ Христос воскресе! “ и отговорът е „ Воистина воскресе! “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР