Започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от

...
Започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица, вижте обичаите по дни

Започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Тя е наречена по този метод, защото на славянски думата " пристрастеност " значи страдалчество. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е мотив да се замислят за своите грехове и за жертвата на Спасителя. 
 
На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците. Понеделник се свързва с дейна подготовка за Великден. За този интервал се приготвят дърва за огрев и храна за животни за една седмица, до идващия понеделник. Къщата се почиства.
 
На Велики вторник Христос прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение. На втория ден от Страстната седмица би трябвало да се отървем от всичко ненужно, да изнесем боклука от къщата. Миряните се стараят да вършат колкото се може повече добрини. В същото време те отхвърлят развлечение, танци и пеене. Славянските домакини стартират да подготвят храна за великденската софра.
 
В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци иуговорил измяната на Христос за 30 сребърника. Припомня се и друго значимо събитие в сряда – измиването на краката на Исус Христос от виновник. Желаещите могат да се изповядат, да се отърват от грехове и недоволства.
 
Обичайно е хората да правят леко разчистване, измиване, промяна на завесите с чисти. Купуват се яйцата за Великден и се подготвя " четвъртъчен сапун ". Тоест, чисто блокче сапун се оставя отвън прага, а по-късно на сутринта членовете на семейството се измиват с него.
Велики четвъртък е обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване. След вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден.
 
Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия. За шанс се е считало да се изкъпеш преди изгрев слънце с четвъртъчен сапун. Смятало се, че това усъвършенства здравето. На Велики четвъртък се приключва почистването на къщата, освобождаваме се от възмущение и отрицателни мисли. Стопанките към този момент са почнали да пекат козунаци и да боядисват яйца. Приготвя се и четвъртъчна сол, мощен талисман против всевъзможни несгоди.
 
Велики петък, прочут още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е отдаден на неговите премеждия. Сутринта на Велики петък се отслужват така наречен царски часове, а към 11:30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Иисус се прави така наречен опело Христово. На този ден вярващите съблюдават непоколебим пост. Ако е допустимо, изцяло отхвърлят храната. Въздържаме се от тежка работа, опитваме се да не вършим нищо в къщата и в градината. Този ден се счита за време за размисъл.
 
На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла. Когато Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото още веднъж се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.
 
В събота се вършат последните мерки. Миряните вечерта събират кошница с храна и вода за освещаване и се отиват в храма, с цел да вземат участие в празничната работа. Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с " Христос воскресе! ", а отговорът е " Воистину воскресе! " или " Наистина възкръсна! ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР