Започва се. Дежавю, което си мислехме, че сме забравили, се

...
Започва се. Дежавю, което си мислехме, че сме забравили, се
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Каубои и избори

Започва се. Дежавю, което си мислехме, че сме не запомнили, се върна. Спиралата, за която смятахме, че е в историята, е тук в целия си искра.

Отново на хоризонта се задават избори, на които същите хора ще употребяват същите думи, тези и причини, с цел да ни убеждават, че този път ще създадат нещо друго.

Така постепенно и бавно България още веднъж влиза в спиралата на политическото празнодумство, което ще продължи най-малко до началото на лятото. Национални цели? Еврозона? Те могат да изчакат, тъй като свикнахме все нещо да чакаме – дали ще сме в чакалнята на еврозоната, чакалнята на правовата страна или чакалнята на справедливостта, ние все нещо чакаме. В момента, може би някой си мисли, че сходно говорене е нихилистично, само че това е най-мекото определение за хора, които губят времето нацяло едно потомство.

Преговорите завършиха безславно, само че те изглеждаха обречени още през цялото време. Стратегията – „ Хайде непринудено да се откажете от схемите си “, на фона на оплетена в зависимости неработеща правосъдна система беше наивна и неефективна.

Обикновено постоянно се старая в седмичния си разбор да намеря мотив за оптимизъм, само че този път в действителност това наподобява невероятно.

Очакват ни два месеца на акция, която ще е кална, банална и безсмислена. Европейските избори и диалогът за Европа ще правят отстъпка място на българските кални борби, а датата на самите избори е напряко чудесна – времето, когато българинът потегля по " ръкавите ".

Сещате ли се тези, в Гърция, дето все се питаме – „ Ти на кой ръкав беше – първия, третия или междинния? “. Като виждам обстановката, напряко всички сме си за междинния ръкав. През юни стартира и Европейското по футбол в Германия. Ще има по три мача дневно в продължение на цялостен месец, което да си признаем е много по-изкушаващо от политическите диспути в търсене на все същите отговори на познатите въпроси:

Кой счупи сглобката?Кой е отговорен?Кой с кого ще договаря?Кой е по-голям евроатлантик?

Последният въпрос беше изключително настоящ през последните девет месеца, в подтекста на разногласието - " Кой кого изпрал ". Не знам дали си давате сметка по какъв начин думата " евроатлантизъм " през това време беше толкоз мощно компрометирана, толкоз изпразнена от наличие, че не е неприятно, скъпи претенденти, с цел да разнообразите акцията, да организирате едно типично американско родео посред строителните ниви на " Малинова котловина ".

В него избрани претенденти да яздят коне като в прерията. Може и да е сблъсък – " Каубои против комсомолци " или противоположното. Власт да има за всички под слънцето. Евроатлантизъм по български да струи.

Все отново положителната вест е, че пристигна пролетта. Хубавото е, че огромна част от обществото ни към този момент знае, че държи живота в своите ръце и не чака подаяния в политическата чакалня, тъй като животът си е наш. Ние вървим напред. Лошото е, че към този момент общество и политици все по-рядко приказваме на един език. Помислете върху това през тази акция преди още веднъж да ни залеете с баналности, неизпълнени обещания и тиня. Не забравяйте, че ще избираме прислужници на народа, а не мощни на деня.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР