Започва реставрацията на Синята къща в Стария град на Пловдив.

...
Започва реставрацията на Синята къща в Стария град на Пловдив.
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Синята къща в Пловдив

Започва реставрацията на Синята къща в Стария град на Пловдив. Със средства, обезпечени от общината и институт " Старинен Пловдив ", ще бъде напълно актуализирана фасадата на възрожденската постройка. Автор на плана е Никола Стоянов.

Синята къща е строена в средата на 19-и век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити. За първи път е реставрирана през 60-те години на предишния век, само че десетилетие по-късно втория етаж е опожарен. Възстановена е през 80-те години.



" Ще стартираме с реституция на художественото изписване. Виждате фасадите, холкелите са в доста тежко положение, тъй че започваме от тяхната реституция. Първо структурно незадълбочено подсилване, замяна на мазилки, замяна на някои детайли от холкелите, в случай че се постанова. И след това художественото изписване ", изясни Елена Кантарева-Дечева - шеф на Общински институт " Старинен Пловдив ".

От оригиналите в къщата са непокътнати една от стаите с напълно истинска живопис и част от живописта по алафрангите. Синята къща постоянно е била употребена от културни институции, измежду които и фонд " 13 века България ". Стойността на ремонта е близо 150 хиляди лв., а срокът за приключването му е до края а тази година.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР