Започва реставрацията на паметни плочи на мястото на бившия концлагер

...
Започва реставрацията на паметни плочи на мястото на бившия концлагер
Коментари Харесай

Започва реставрацията на паметни плочи в бившия концлагер Слънчев бряг“

Започва реставрацията на паметни плочи на мястото на някогашния концлагер " Слънчев бряг " (1959 -1962) край Ловеч, заяви общината.

Възстановен е надписът " Поклон пред жертвите на комунизма ", който датира още от 1990 година Втората плоча е от по-ново време и е относително непокътната. Има концепция и да се възвърне и различен надпис от времето на самия трудов лагер, с съвсем изличени букви.

Типичният за социализма девиз се намира върху лицевата част на бетонната сграда, от която пандизчиите са пълнели вагоните с камъни . Призивът е " Ползвай почивката за култура ". Предвид каторжния труд, довел до гибелта на стотици пандизчиите, лозунгът звучи напряко цинично, съобщи кметът.

Правим го поради младежите, с цел да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и заради гражданската си съвест, сподели кметът Маринова.

" Слънчев бряг " е бил лагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Наричали са го отделение 0789 на " Въдворяване и изселване ", към Министерство на вътрешните работи, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България.

С документи е потвърдена гибелта на 145 лагерници, само че за доста други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на околните , а със секретни инструкции са извозвани до пандиза " Белене " на Дунав, където тленните остатъци са заравяни на един от пустеещите острови до огромния остров " Персин ".

От 30 години всяка пролет в Ловеч се организира възпоменателно шествие-поклонение. Тази година заради пандемията то бе отсрочено във времето, само че пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР