Започва реставрация на Гърбавия мост в Харманли. Тя ще бъде

...
Започва реставрация на Гърбавия мост в Харманли. Тя ще бъде
Коментари Харесай

Реставрират Гърбавия мост в Харманли, който е на 436 години

Започва реституция на Гърбавия мост в Харманли. Тя ще бъде осъществена с поддръжката на програмата Интеррег-ИПП за трансгранично съдействие България – Турция.Стойността на плана " Възраждането на старите исторически и културни коридори " е 605 000 лв..

Предвижда се цялостната реституция, консервация, градивно подсилване и експониране. Възстановяването на пешеходната зона ще върне достоверния му образ. Мраморната плоча ще претърпи разглобяване и реорганизация на детайлите защото е с изронени сектори, а това заплашва целостта на истинския надпис.

Работата би трябвало да спре разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозията на фугите и камъка, изслояване на старите неуместно поставените циментови фуги. Ще бъде отстранена прораслата растителност, цялостната му конструкция ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подобаващ материал. Допълнително ще бъдат благоустроени двата метода към моста и ще бъде сложено осветяване.



Сводестият (гърбавият) мост, който е знак на града, е издигнат през далечната 1585г., той е единственият напълно непокътнат обект от обособяването на Харманли като населено място.

Сводестият мост е неповторимо създание, счита се, че негов строител е огромният проектант на Османската империя Мимар Синан. Съоръжението е издигнато, с цел да улесни преминаващите от тук кервани и е със самобитна османска архитектура, той е каменен и павиран. Сводът на моста образува гърбавина, откъдето идва и името му. На него върху особено повдигнат за случая фундамент е подложен мраморен надпис, част от който гласи: „ …Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка. Който върви по правия и обективен път, намира избавление при Бога… “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР