Започва ремонт на фасадата на една от историческите къщи в

...
Започва ремонт на фасадата на една от историческите къщи в
Коментари Харесай

Реставрират исторически имот

Започва ремонт на фасадата на една от историческите къщи в Стария град на Пловдив – „ Синята къща “. Възрожденският парцел „ Георги Павлити “ ще бъде реновирана със средства отпуснати от Министерството на културата. Прозорците са със остаряла дограма, без защитно покритие, част от холкелите са паднали, а дървените колони и детайли са изгнили.

Ще бъдат осъществени и консервационно-реставрационни действия по екстериора на постройката. Целта е да се възвърне достоверния образ на постройката, да се подчертае впечатляващата ѝ архитектура и богатата художествена украса.

Очаква се ремонтът да завърши най-късно доникъде на ноември 2021 година

Къща „ Павлити “ е строена към 1849-1850 гг. и е била благосъстоятелност на Георги Павлити (Политоглу) от град Пещера. Сградата е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена характерност на плановата скица – съразмерен вид. Архитектурата на къщата е забележителна със своите истински детайли – полукръгли отвори на прозорците, стоманени капаци, изцяло издаване на етажите на открито, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена украса.

През годините в нея се е помещавал Комитетът за изкуство и просвета, Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.
 Реставрират исторически парцел

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР