Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН,

...
Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН,
Коментари Харесай

НИМХ все пак ще излезе от БАН

Започва разглеждане на решението по какъв начин Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките, в случай че би трябвало ще се създадат и законови промени. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в министерския съвет. Вълчев изясни, че на днешната среща от Национален институт по метеорология и хидрология още веднъж са изразили искане за излизане от Българска академия на науките.

„ Обсъдихме двата разновидността, които дадохме предходната седмица, като по-приемлив се оказва разновидността за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Това решение ще бъде прегледано на общото заседание на Българска академия на науките евентуално на 10 септември. Това е най-хубавият вид, който можем да изберем и за Българска академия на науките, и за Национален институт по метеорология и хидрология ", разяснява той.

Министърът уточни, че в идващите дни от Българска академия на науките ще оформят предлагането, с цел да не се постанова да се вършат законови промени. „ Ако няма такова позитивно решение на Българска академия на науките, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на Национален институт по метеорология и хидрология отвън структурата на Българска академия на науките ", изясни Вълчев.

" Ако Общото заседание на Българска академия на науките вземе решение за изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология, извеждането на Института може да се осъществя доста по-бързо. За реален вид приказваме това да се случи на 1 януари 2019 година Но в случай че се стигне до законово споразумяване, това към този момент зависи от опцията на Народното събрание в най-кратки периоди да вземе решението. Мисля, че отново е реалистична датата 1 януари 2019 година ", изясни Вълчев.

Българска академия на науките ще направи всичко допустимо да подкрепи процеса по извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Академията, щом това е единственото решение, сподели от своя страна ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„ Направихме предложение за финансова самостоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, само че сътрудниците не го одобряват. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще бъде подложен на Общото заседание. Това е единственото решение, поради това Българска академия на науките ще направи всичко допустимо да подкрепи този развой ", изясни акад. Ревалски.

Няма да има спънки учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които считат, че тяхното бъдещо развиване е в Българска академия на науките, да останат в Академията и след раздялата на институциите. Това сподели шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

„ В предлагането, което Национален институт по метеорология и хидрология насочи към Българска академия на науките, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено. Учените сме демократична организация, тъй че сътрудници, които считат, че тяхното бъдещо развиване в науката е в Българска академия на науките, няма да срещнат никакви спънки от управлението на Национален институт по метеорология и хидрология да останат в Българска академия на науките ", изясни проф. Брънзов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР