Започва раздаването на и за личните лекари, информира . Големите

...
Започва раздаването на и за личните лекари, информира . Големите
Коментари Харесай

Обмислят кабинет за ваксиниране само на българи над 65-годишна възраст

Започва раздаването на и за персоналните лекари, осведоми. Големите лечебни заведения да отворят обособени кабинети, в които да се имунизират единствено хората над 65- годишна възраст.  Това решение е взел имунизационният щаб след съвещанието си в понеделник, заяви за изданието шефът му проф. Красимир Гигов. Мярката е част от решението да се даде приоритет в имунизацията на тази група, която попада в четвъртата фаза от имунизационния проект, само че обгръщането ѝ се забави поради несъблюдение на плануваните доставки от имунизациите.
Вероятно ще се осъществя в границите на тази или идната седмица. От през днешния ден и повече персонални лекари ще стартират да получават дози от РНК имунизациите. Раздаването им ще обхване първо София, а в идващите дни и останалите по-големи градове, изясни проф. Гигов. Така към този момент повече джипита ще могат да дават избор на пациентите си. В описите им имало доста искащи да се имунизират, а много хора чакат такава ваксина още от февруари. Препоръката е с приоритет при имунизацията при персоналния доктор да са хората над 65 години, както и тези над 45 година с хронични болести, посочи шефът на имунизационния щаб.
 В Германия ще смесват векторна с иРНК ваксина В Германия ще смесват векторна с иРНК ваксина
В Германия ще смесват иРНК и векторна ваксина - ваксинирани с първа доза AstraZeneca ще получават втора от иРНК препарат. Това оповестиха...
Припомняме, че през вчерашния ден дойдоха 62 010 дози от “Пфайзер ”. При разпределението им се резервира правилото 50% да са за практиките на персоналните лекари . Така за момента самостоятелните количества към джипитата остават към момента относително дребни - към 2-3 флакона, като с един флакон от РНК имунизациите могат да се имунизират до 5-6 индивида. С предстоящите доставки идващите месеци обаче количеството би трябвало да се усилва. Все още няма изясненост за графика на доставки и количествата от спомагателните над 1,2 млн. дози на “Пфайзер ”, които 19 от страните членки се съгласиха да дават предпочитано на България като част от обещаните 10 млн. дози за целия Европейски Съюз до края на юни, прецизираха от имунизационния щаб.
За момента не се планува имунизациите да се доставят до кабинетите на джипитата , само че тези с практики в по-отдалечени места могат да разчитат на подпомагане от Министерство на вътрешните работи, като е нужно да се извърнат към шефовете на съответното РЗИ, изясни зам.-председателят на лекарския съюз доктор Николай Брънзалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР