Започва проверка на 14 проекта, подадени за одобрение от Местни

...
Започва проверка на 14 проекта, подадени за одобрение от Местни
Коментари Харесай

Започва проверка на 14 проекта за къщи за гости

Започва инспекция на 14 плана, подадени за утвърждение от Местни инициативни групи (МИГ), за спомагателни действия към къщите за посетители. Това съобщи  министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в телевизионно присъединяване, осведомят от пресцентъра на МЗХГ.

Тя изясни, че тези планове са  предоставени за утвърждение в Държавна фирма „ Земеделие “. „ Тези действия са допустими  по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Въпросът е дали тези вложения ще бъдат употребени по предопределение или някой има желание да ги направи за персонално прилагане. Те включват построяването на басейни, джакузи и детски площадки “, посочи министърът. За всяко подозрение, че бизнес проектът е нестабилен - няма да получат финансиране.

Десислава Танева съобщи още, че инспекциите ще бъдат осъществявани от представители на министерството и ДФЗ, като същите ще бъдат обществени и на тях ще са поканени и медиите. С цел да бъдат избегнати злоупотреби в бъдеще, от  бенефициентите ще се изискват заявления за спор на ползи. МИГ е група на локално равнище, в която влизат представители на обществения бранш, на неправителствения бранш и на локалната администрация, която е изцяло самостоятелна от МЗХГ.

„ Ще поставим всички старания наложените наказания от ДФЗ по методиката, която Върховен административен съд обяви  за оскъдна, да се платят от тези, които са нарушили разпоредбите. Има към този момент платени санкции по издадени актове и страната си ги е събрала “, разяснява министър Танева. Методиката за установяване на глобите, след заплащане по планове по ПРСР 2007 – 2013г., дефинира единствено размерът на глобата, само че не и съществуването на нарушаване.

Европейското законодателство е ясно - нарушителят заплаща. Предстои да бъдат оповестени нови  правила, по които изпълнителният шеф на фонд " Земеделие " ще постанова глобите.

Във връзка с падналите градушки земеделският министър заяви, че изцяло пропадналите площи са 94 хиляди дка, като единствено 600 дка от тях са в региони с противоградова  отбрана. За да  има противоградова отбрана върху цялата земеделска територия е належащо земеделските производители да вземат участие във финансирането й с такса за обработваемите площи. „ Държавата не е осигурител “, изясни Десислава Танева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР