Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието,

...
Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието,
Коментари Харесай

200 бежанци се отказват да си тръгнат от Варна

Започва преместването на първите огромни групи украински бежанци от Черноморието , заяви БНР. Чакат се и четири празни рейса да дойдат на жп гарата във Варна. Четири празни вагона ще пътуват с бързия трен Варна - София. Две огромни групи се насочат към Паничище и Рибарица. 180 души ще бъдат настанени в Рибарица, а 120 - в Паничище. Това са главно майки с деца и възрастни хора. Оказа се, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица са се отказали в последния миг.

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна от Варна изясни, че всичко е квалифицирано. Има буферна зона. Има сътрудници от БЧК и Неправителствени организации на терен, с квалифициран детски ъгъл, вода, подкрепителна закуска.

Автобуси на Министерството на защитата ще извозват бежанци от Златни пясъци, добави тя. За през днешния ден са планувани 200 души. За към 7 хиляди души от Варненска област има удостоверение за превозване към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са доказаните случаи на пренасяне за Бургаско.
 500 хотела ще настанят бежанци против 15 лева дневно
500 хотела ще настанят бежанци против 15 лева дневно

До момента в България от Украйна са влезнали 300 000 души.

За последното денонощие 2 400 души с украинско поданство са влезнали, а над 5 хиляди са излезли от България, заяви Тошева. От близо 300 000 влезнали в страната ни след 24 февруари украински жители сега останалите у нас са 91 000. Около 5 хиляди са подписаните от бежанци трудови контракти. Делът на децата е към 40 на 100, а на възрастните - към 17%.

В хотелите по Черноморието са останали към 20 хиляди украинци.Ведомствата не престават да подават бази в подготвеност да посрещнат бежанци, уточни още Тошева и даде образци с Тетевен, Габрово, към София. Базите са безусловно естествени - като за българските жители, които почиват в тях. 40 хиляди са попълнените от украински жители анкетни карти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР