Започва представителното проучване за коронавирус в Пловдив. На случаен принцип

...
Започва представителното проучване за коронавирус в Пловдив. На случаен принцип
Коментари Харесай

Започва масовото тестване в Плводив. Какво трябва да знаете?

Започва представителното изследване за ковид в Пловдив. На инцидентен принцип би трябвало да бъдат изследвани 500 семейства в 6 региона на града.
В екипите вземат участие по един представител на РЗИ и доброволец-студент от Медицинския университет. Всеки, който вземе присъединяване, ще получи резултатите си, оповестиха от локалното РЗИ за Българска национална телевизия.
Екипите ще носят със себе си декларация за осведомено единодушие и информативно писмо, към което има блалнки за анкета. Те няма да взимат кръв на место, а единствено ще коментират. До два дни след визитата на екипа определеното семейство ще би трябвало да се обади на посочените в бланките телефони, с цел да си запише час за взимане на самата проба.
Това ще се случва в лабораторията на ДКЦ " Св Георги ", която е с работно време от 7:30 до 17:30 часа през седмицата. Там ще има авансово направен график за пробонабиране и ще се съблюдава разстояние сред изследваните. Те ще влизат и през обособен вход от останалите. След това пробите ще се обработват лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към МУ - Пловдив по метода ELISA, с който се потвърждава съществуването на антитела, като те дават друг вид информация за имунния отговор на организма против ковид.
В кв. Столипиново кръвонабирането ще се прави посредством мобилна лаборатория.
От проучването са изключени децата под 18 години, бременните дами и кърмачките. Всички останали членове на фамилиите могат да бъдат изследвани.
Как на инцидентен принцип са били определени фамилиите? Предварително картата на Пловдив са позиционирани точки, които РЗИ и образуваните екипи ще получат малко по-късно през днешния ден. В момента са закрепени 400 точки и 100 аварийни при положение, че някое семейство реши да не се изследва.
Тестовете са напълно на доброволна основа. Ако определеното семейство откаже, то би трябвало да бъде сменено от най-близкото друго такова.
Изследването се прави по критерии на СЗО и данните ще бъдат съизмерими на изследвания, правени в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР