Започва поетапно тестуване с PCR тестове на служителите в социалните

...
Започва поетапно тестуване с PCR тестове на служителите в социалните
Коментари Харесай

От Велико Търново започва масово тестване на служителите в социалните домове

Започва поетапно тестуване с PCR проби на чиновниците в обществените домове в цялата страна. Разпореждането е на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, оповестява БНР. Мярката ще се извърши първо във Велико Търново, където акцията стартира от през днешния ден.
Регионалната здравна ревизия стартира проби на 350-те чиновници в 15-те обществени домове в региона. Изследването ще се прави в границите на една седмица. Служители на РЗИ на място ще посещават обществените институции, с цел да вземат пробите, оповестява БНР.
Социалните домове в област Велико Търново стегнаха противоепидемичните ограничения след случаите с Covid-19 в старческия дом във видинското село Гара Орешец, където към този момент има и един смъртен случай.
В дома за дементноболни в сухиндолското село Горско Косово личният състав е разграничен на групи, с цел да се подсигурява, че ще има здрави сестри и санитари, които да се грижат за 52-мата пациенти. В старческия дом „ Венета Ботева “ във Велико Търново проблем с личния състав няма, само че психологът на дома работи по-активно с възрастните хора, които са 131. В дома за хора с умствена назадничавост във великотърновското село Пчелище са 54 души, които непрекъснато са в изолираност, а половината от личния състав, който поставя грижи за тях, е пуснат в заплатен отпуск като превантивна мярка.
В област Велико Търново има пет общински старешки дома, два за хора с деменция и три за хора с умствена назадничавост. За в този момент в тях няма нито един потвърден случай на ковид. В обществените институции хората са обезпокоени от болестта в старческия дом в село Гара Орешец.
„ Телевизия гледат и би трябвало да ви кажа, че тези от тях, които са в по-лек етап на болестта, доста деликатно наблюдават новините и развиването на събитията, касаещи болестта. Много са заинтригувани от това, което се случва в дома в Орешец. Притеснени са хората в някаква степен и наша е задачата ние да ги успокоим и да им разясним, че вземаме всички ограничения да останат здрави на този стадий “, това описа Вера Дукова, шеф на Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол, където живеят 52 дами и мъже.
В старческия дом във Велико Търново , където са настанени 131 възрастни, случилото се във Видинско е стреснало хората и неприемащите ограниченията за обществена изолираност са намалели, само че се нараснала работата на психолога, описа шефът Зорица Радловска: „ В началото срещнах опозиция в някои от тях, че те не могат да излизат отвън дома, само че в този момент към този момент виждат, че тези ограничения в действителност са доста належащи и са наложителни, с цел да може да ги опазим, защото те са от най-рисковата група, съвсем всички имат разнообразни заболявания. Психологът си работи непрекъснато с тях. Освен това и медицинските лица, коментират им. Лежащоболните на първия етаж доста по-често ги къпем, мием ги, обтриваме ги, с цел да можем да съблюдаваме нужната хигиена “.
В Дома за хора с умствена назадничавост във великотърновското село Пчелище са 54 души с друга степен на болестта, уточни шефът Ели Апостолова:„ Голяма част от тях даже не схващат какво се случва. Те не схващат думата изолираност. За да нямат допир с нас, част от заниманията са на дребни групи – музикотерапия, танци или четене на приказки, с цел да не усещат тази обществена изолираност. Тези от потребителите, които са съответни и могат да схванат какво значи това и са в положение, те слушат телевизия, радио, имат достъп до всякаква връзка, би трябвало да ви кажа, че доста обикновено одобряват нещата. За тях, когато се каже, че нещо е неразрешено, е неразрешено “.
В трите типа обществени институции в Горско Косово, във Велико Търново и в Пчелище са взети разнообразни ограничения за опазване на личния състав от възможна болест, тъй като мъчно се намират хора за работа в такава среда против ниско възнаграждение. Във Велико Търново, поради огромния брой обществени институции, които сега не работят, постоянно ще се откри личен състав, който да бъде изпратен в старческия дом.
В Горско Косово не е по този начин, тъй като община Сухиндол е дребна, а подготвени хора няма, изясни шефът Вера Дукова:„ Целият личен състав на дома е разграничен на две. Едната група работи една седмица, другата група поема идната седмица. В случай на болест да не се допусне да остане без личен състав домът, т.е. да има здрава група, която да поеме грижите за потребителите “.
В дома за хора с умствена назадничавост в Пчелище от 33-ма души личен състав сега на работа са 20 индивида. Останалите са разпуснати в заплатен отпуск като превантивна мярка за опазване на здравето им и обезпечаване на авариен екип при възможна болест, изясни Ели Апостолова:„ Един готвач е дневно. Двама санитари са първа промяна, двама санитари са втора промяна, те са на понижено работно време. Имат място, през което да излизат, не се засичат с другата промяна. На бранш – една сестра на едно на ден дежурство. Част от тях съм пуснала в отпуск – дали планувана или не, употребяват си платената отпуска “.
Директорите и на трите обществени институции обявиха, че имат задоволително защитни средства и дезинфектанти, заключи Зорица Радловска:„ Всичко е наред. Имаме задоволително маски, защото самите баби започнаха и те да шият маски, дори подаряваме на хора, които са в неравностойно състояние. Откъм дезинфектанти сме заредени. Дано да успеем да запазим хората здрави “.
В дома за хора с деменция в Горско Косово има свободна стая, която е превърната в изолатор, където ще бъдат настанени домуващи, в случай че бъдат инфектирани в ковид и това е единствената опция за пациентите с по-лека симптоматика, тъй като домът е в остаряло учебно заведение и няма опция за уголемение. Във Велико Търново в старческия дом изолаторът е от дълго време, само че има единствено две кревати. Ако се стигне до заразяване на някой от възрастните хора, ще се освобождават административни пространства за изолатор. Има свободна стая и в дома за хора с умствена назадничавост в Пчелище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР