Започва най-мащабното учение на НАТО от Студената война насам, в

...
Започва най-мащабното учение на НАТО от Студената война насам, в
Коментари Харесай

Започва най-мащабното учение на НАТО от Студената война насам

Започва най-мащабното обучение на НАТО от Студената война насам, в което ще се включат към 90 000 военнослужещи. То ще премине под названието Steadfast Defender 2024. Ще стартира идната седмица и ще продължи до май, съобщи в четвъртък основният пълководец на Алианса Крис Каволи.

" Алиансът ще показва способността си да укрепи евроатлантическата зона посредством трансатлантическо напредване на сили от Северна Америка ", съобщи американският военачалник пред кореспонденти в Брюксел след двудневна среща на националните началници на защитата, съобщи " Ройтерс ". 

Според Каволи бойците ще дойдат от съдружниците в НАТО и Швеция.

Учението има за цел да подсигурява, че нашите сили са подготвени, способни да работят дружно и подготвени да реагират на всяка опасност от всяка посока, се показват от НАТО. То показва цената на взаимната работа на Северна Америка и Европа за опазване на сигурността на нашите народи в предизвикателната среда за сигурност.

Въпреки че Швеция пожела да стане част от отбранителния алианс дружно с Финландия след началото на съветската експанзия в Украйна, все още страната продължава да е блокирана от Турция. Причината - властта на Ердоган твърди, е Швеция не сътрудничи задоволително във връщането в Турция на членове на Кюрдска работническа партия, оповестена от Турция за терористична организация. 

Турция е член на НАТО, а с цел да бъде утвърдено участието на Швеция, решението би трябвало да е единомислещо сред всички съдружници в НАТО.

Специализираният английски уебсайт Stars and Stripes разказва учението като най-голямото военно обучение на НАТО след Студената война.

В понеделник английският министър на защитата Грант Шапс разгласи присъединяване на Обединеното кралство в учението Steadfast Defender, като съобщи, че задачата е да се изпрати обръщение за въздържане в миг на разтърсвания в сигурността на континента. " Бойните линии се преначертават ", сподели Шапс. " Танковете са безусловно на територията на Украйна. А основите на международния ред се разклащат радикално. Стоим на кръстопът ".

Очаква се Steadfast Defender, който ще се организира от февруари до юни, да послужи като полигон за експериментиране на нови отбранителни проекти на НАТО, предопределени да противодействат на опасността, която съставлява Русия, написа изданието.

Съединени американски щати към момента не са оповестили кои от техните елементи ще се включат в Steadfast Defender, само че разнообразният набор от английски сили, които ще вземат участие, дава визия за мащаба на идната военна игра. Най-модерните изтребители и самолети за наблюдаване на Кралските военновъздушни сили, както и военните кораби и подводници на Кралските военноморски сили и цялостната гама сухопътни сили са измежду детайлите, които ще бъдат ситуирани, заяви Министерството на защитата на Англия.

Учението е част от по-широкия блян на НАТО да бъде по-маневрена в светлината на пълномащабното нахлуване на Русия над Украйна през февруари 2022 г. 

Според министъра на защитата на Англия в тазгодишното обучение Steadfast Defender, най-голямото бойно обучение на НАТО след Студената война, ще вземат участие 20 000 души, пише ФрогНюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР