Започва ликвидацията на Olympic Insurance Co. Ltd - кипърското дружество,

...
Започва ликвидацията на Olympic Insurance Co. Ltd - кипърското дружество,
Коментари Харесай

Започва ликвидацията на Олимпик, КФН пое ангажимент към българските потребители

Започва ликвидацията на " Olympic Insurance Co. Ltd " - кипърското сдружение, което извършваше активност на територията на Република България посредством „ Застрахователна компания Олимпик - клон България ”. Решението за разкриване на производството е оповестено в формалния вестник на Република Кипър, оповестяват от Комисията за финансов контрол /КФН/.
Ликвидацията на " Олимпик " беше оповестена с решение на Районния съд на Никозия на 30 юли. Първите проблеми с банкрутиралото застрахователно сдружение „ Олимпик ” са засечени още преди три години - през 2015 година от Кипърската счете палата.
Скандалът избухна предишният август. Застрахователното сдружение остави близо 200 хиляди водачи в България без полици “Гражданска отговорност ”. Решението на съда в Никозия пристигна близо година след оповестяването в неплатежоспособност и след проточване на делата повече от 11 месеца. Скандалът даже провокира рецензия към страната ни от Европейски Съюз в сектор " Застраховане ".
Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да прави застрахователна активност, като за надзора на активността му виновна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. Клонът на компанията в България е част от компанията и също предстои на контрол от управляващите в страната, в която е седаличеши на компанията.  Затова процедурата по оповестяване на разпродажба и действителното осъществяване беше забавена.
Каква е процедурата и кой я управлява? Яснота още няма.
Като процедура производството по разпродажба на застрахователна компания „ Олимпик “ се урежда напълно според националното право на Република Кипър и е в изключителните пълномощия на назначените ликвидатори от кипърския съд. Надзорните органи на другите страни членки в Европейския съюз, каквато е и България, нямат пълномощия или друга правна опция за директна интервенция в производството по ликвидацията на кипърския осигурител.
Комисията за финансов контрол се ангажира да поддържа дейна връзка с Кипърския контрол , с цел да може да спомага за разрешаване на зараждащите въпроси, по отношение на отбраната на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното обществено обявяване на всяка значима информация, обвързвана с дейностите, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “ подхващат, както и произлизащите от това последици за българските жители, кредитори на застрахователното сдружение.
За тази цел, от името на ръководителя на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов, предходната седмица бе изпратено писмо до кипърския контролен орган, виновен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския дипломат в Република Кипър . В писмото се слагат въпроси, касаещи интереса и правата на българските консуматори като: какъв ще бъде срокът, в който според кипърското право лицата, които имат искания би трябвало да ги предявят пред ликвидаторите; по какъв начин ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност по какъв начин ще бъдат осведомени кредиторите дали техните искания са били признати или оспорени от ликвидаторите; каква правна отбрана е налице за заемодател ако ликвидаторите оспорят претенцията му и други
След формалната обява на решението за разпродажба, настояща информация за всички заинтригувани страни, както и за самия развой на ликвидацията, ще се разгласява на следните адреси:
http://www.olympicins.bg/,
http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements,
https://www.fsc.bg/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР