Започва кулминацията от визитата на папа Франциск. В 16:45 ч.

...
Започва кулминацията от визитата на папа Франциск. В 16:45 ч.
Коментари Харесай

Започва кулминацията: Папата ще отслужи празнична литургия в центъра на София

Започва кулминационната точка от визитата на папа Франциск. В 16:45 ч. той ще отслужи неделна празнична света литургия на пл. ”Княз Александър I Батенберг ” в София.
Това е най-голямото събитие от неговото апостолическо пътешестване в България и Република Северна Македония, съобщи. На площада е построена специфична сцена с олтар и два амвона. Предвидени са 1000 места - 500 за хора с увреждания и 500 за останалите жители. Поканени са представители на всички останали религиозни общности у нас, както и на дипломатическия корпус.

Преди литургията, папа Франциск мина по централния столичен бул. " Цар Освободител " с папамобила си. Той поздрави жителите и гостите на София, които се бяха натрупали, с цел да го приветстват. На площада, за повторно през днешния ден, главата на Римокатолическата черква се сля с тълпата, с цел да бъде покрай хората.

Големите задгранични медии отделят място на визитата на папа Франциск в България. Италианския „ Република” подчертава върху настояването на папата да приказва за ориста на бежанците от войни и принуждение. Заглавието на публикацията е " Папата в България: Не затваряйте очите и сърцата си за ръката, която чука на врата ви ". В материала се споделя, че в България живеят най-заплашените от беднотия хора в евросъюза, а дни преди евроизборите Франциск е приказвал за това, каква би трябвало да бъде Европа - отворена и възприемаща.

Френският „ Фигаро” акцентира, че католиците в България са към половин % от популацията, а в Северна Македония дори под половин. Посещениято на папа Франциск има две цели, съгласно французите - да покаже на периферията на католическия свят, че не са забравени, както и да подаде ръка на православните християни. Православната черква, обаче, отхвърли да разреши на папата да води работа в катедралния храм в София. Според французите, съпротивата на Русия за доближаване със Запада по религиозна линия и недоволството на националистически и консервативни придвижвания е спряла българския патриарх Неофит да бъде по- гостолюбив.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР