Започва карнавалът в Рио де Жанейро, съобщи АФП. Танцьорите са

...
Започва карнавалът в Рио де Жанейро, съобщи АФП. Танцьорите са
Коментари Харесай

Танци, латино, самба: Започва карнавалът в Рио де Жанейро

Започва карнавалът в Рио де Жанейро, заяви Агенция Франс Прес. Танцьорите са нетърпеливи и изтощени след месеците на изтощителни подготовки. 

Всеки член на учебно заведение по самба усеща предстартова тресчица, сподели пред Агенция Франс Прес танцьорът Педро Гаспар. 

Както всяка година кулминационната точка на празника са дефилетата на самбодрома. Митичното място разполага със 70 000 места. Зоната за паради е проектирана от бразилския проектант Оскар Нимайер и чества своята 40-годишнина. 

Carnaval 2024: dez sambas-enredo que merecem sua atenção nos desfiles do Rio e de SP
— Folha de S.Paulo (@folha)
Самбата е музиката на чернокожите плебеи, докарани принудително в Бразилия от Африка, напомня Агенция Франс Прес. 

Участниците в конкурсната конкуренция " пазят " цветовете на своите учебни заведения по самба. 

Карнавалът има политическо и обществено значение - традициите на Африка се съчетават с респект към коренното население на континента. " Дефилетата на учебните заведения по самба не престават да бъдат мястото, където Бразилия осмисля самата себе си ", сподели антропологът Мауро Кордейро. 

Властите оповестиха наличието на хиляди служители на реда по улиците в Рио и в целия район по време на карнавала, изключително в зоната на самбодрома. 

Заради учебните заведения по самба, ситуирани в предградията, периферията на града става част от центъра в границите на няколко дни.

Училището " Мангуейра " е основано преди 96 години и носи името на фавелата, където е учредено. Тази година школата, чието знаме е в розово и зелено, е избрала да празнува певицата Алционе, която е същинска икона на самбата. Преди 36 години Алционе основава филиал за образование на деца на учебното заведение " Мангуейра ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР