Започва изпълнението на 180 инициативи по Програмата на Министерството на

...
Започва изпълнението на 180 инициативи по Програмата на Министерството на
Коментари Харесай

Започва изпълнението на 180 младежки инициативи за по-добра околна среда

Започва осъществяването на 180 начинания по Програмата на Министерството на околната среда и водите „ Младежи за околна среда “, която беше оповестена през месец юни.

Дейностите бяха препоръчани от цивилен организации, читалища, учебни настоятелства, юношески мрежи и природозащитни сдружения от страната и се извършват взаимно с 23-те районни структури на Министерство на околната среда и водите – Регионалните инспекции по околна среда и води, Дирекциите на националните паркове, Басейновите дирекции и Изпълнителната организация по околна среда.

Сред идните начинания са такива, в които възпитаници ще образоват възрастни по какъв начин да понижат въглеродния си отпечатък, деца ще конфигурират мини компостиращи съоръжения в учебни дворове, ще се провеждат обучителни визити на младежи в пречиствателни станции, сепариращи съоръжения и депа за битови боклуци. Специалисти ще образоват млади откриватели за нови модели и технологии по мониторинг на смяната в климата, ще се обследват крайбрежията на Марица, ще се почистват притоци на Дунав и Струма. Ще се търсят местни решения на казуса с безводието в Северозапада, младежи ще подкрепят жителите на най-засегнатите региони да ползват способи за акомодация към климатичните промени.

„ Ресурсът на районните структури на Министерство на околната среда и водите ще се употребява за повишение на културата по запазване на околната среда, редом с контролната активност. С програмата свързваме експертизата с концепциите на стотици цивилен организации, читалища и юношески клубове, които имат опит за работа с младежи. Искаме да създадем основа за съдействие и още взаимни начинания сред районните органи на Министерство на околната среда и водите и гражданското общество отсега нататък “, сподели министърът на околната среда и водите Борислав Сандов при оценяването на концепциите.

“Нестандартното мислене, творчеството и лекотата, с която младежите подхождат към провокациите, са източник на по-добри и практични решения. Новото потомство реагира по-смело на измененията, а решенията на доста от актуалните провокации изискват точно еластичност, креативност и подготвеност за смяна ”, счита Христо Панчев, консултант по климатични политики в кабинета на вицепремиера Борислав Сандов и един от основателите на програмата. Според него от изгода е всяко изпитание да се привлекат повече младежи в дейностите по запазване на природата.

Общият бюджет на самодейностите по програмата е съвсем 850 хиляди лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР