Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето,

...
Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето,
Коментари Харесай

Мощен циклон отлага лятото, опасност от наводнения

Започва една извънредно динамична седмица от позиция на времето, което ни готви магнитни стихии, дъждове и предизвестия за наводнения. Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще опустоши най-южните елементи на Италия, по-късно Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад, осведоми NOVA.

В понеделник обаче ще се порадваме на хубаво време – ветровито с температури сред 24 и 29 градуса. В западната част на страната е допустимо да превали и прегърми, само че на изток слънцето ще грее с цялостна мощ.

По Черноморието

ще бъде най-вече слънчево с краткотрайни нараствания на облачността. Ще духа сдържан североизточен вятър. Температурите ще са към 22-24 градуса, на морската вода – 24-25 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините

няма да е толкоз прелестно за преходи. В западната част на страната ще е облачно, ще вали и ще гърми. Температури – до 15-16 градуса. А по най-високите елементи на Рила е допустимо да превали и сняг.

Рязката смяна на времето ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни превалявания, гръмотевици и градушки.

Оранжев предупредиелен код за рисково време

е разгласен за 10 области в Южна България за вторник – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. Във всички останали области на страната кодът ще е жълт, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Едва в навечерието на почивните дни преваляванията последователно ще намалеят. През целия интервал температурите гладко ще се повишават и чак през уикенда се чака да доближат по-нормални за сезона стойности – към 27 градуса.

Внимание! Опасност от наводнения

Опасност от поройни наводнения е оповестена от вторник вечерта и през целия ден в сряда. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – заплаха ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са вероятни по всички реки в региона на Родопите. Системите за ранно предизвестие предвиждат жълт код за рисково високи равнища за реките Черна в региона на Смолян и Елховска при Рудозем.

Геомагнитни стихии

От сряда до петък геомагнитната интензивност ще е динамична, предвиждат от Руския институт по физика „ Лебедев “. Очакват се магнитни стихии до 5-та степен от 10-степенната канара. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – отговорни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е целесъобразно да си стоят у дома и да са покрай течности.

Ако ви се постанова да пътувате

през днешния ден се обрисува спокоен ден, подобаващ за това. От вторник до края на седмицата обаче ще е мокро, хлъзгаво и с повече възможност за мъгли. Заради последните порои пропадна пътят през прохода „ Шипка “.

При километър 182 водата е отнесла банкета и към 100 метра от пътното платно. Участъкът е рисков, само че сигнализиран. Ремонтът е плануван да продължи до 30 юни 2018 година Тази седмица по границите със Сърбия и Турция се чака да стартира обичайният поход на гастарбайтерите и са вероятни опашки.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР