Започва да се очертава едно мъчително дежавю – британският премиер

...
Започва да се очертава едно мъчително дежавю – британският премиер
Коментари Харесай

Тереза Мей успя да ядоса мнозина с новия си план за Brexit

Започва да се обрисува едно трудно дежавю – английският министър председател Тереза Мей показва проекта си за Brexit, а депутатите незабавно го разпарчетосват в Народното събрание. Мей прави обезверен опит да задържи поддръжниците и да убеди съперниците си, само че зрелищно не съумява.

За да завоюва поддръжка измежду депутатите, тя разгласи следните ограничения, които назовава " отстъпки ": гаранции за парламентарен избор дали да се организира различен референдум за държавната договорка за Brexit; избор за разнообразни митнически варианти, в това число предложение за краткотраен митнически съюз с Европейски Съюз за стоки; законово обвързване за Англия да откри " различни сделки ", които да заместят противоречивия проект за ирландската граница до края на 2020 г.; в случай че проектът за ирландската граница влезе в действие, би трябвало да има гаранции, че Северна Ирландия ще остане обвързвана с останалата част от Обединеното кралство и ще остане в същата митническа зона; законодателство, гарантиращо, че правата на служащите ще са " толкоз положителни, в случай че не и по-добри " след Brexit; законово обвързване да се упорства за промени по политическата декларация за бъдещите връзки с Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Вътрешна съпротива

След оповестяването на тези промени, консервативната съпротива против водачеството на Мей се задълбочи, написа английската Военновъздушни сили. Някои високопоставени тори даже ще опитат да трансформират правилника, с цел да могат да гласоподават неотложно избор на съмнение против нея.

Депутатите към този момент три пъти отхвърлиха съглашението й за напускането, контрактувано с Европейски Съюз, а опитите за намиране на компромис с опозиционните лейбъристи се провалиха. Във вторник Мей изиска депутатите да " опитат за финален път " да изпълнят " волята на британците за подредено излизане от Европейски Съюз " или рискуват Brexit да не се случи въобще. Веднага обаче висши консерватори разкритикуваха проекта й и предложиха тя да се откаже от своя законопроект за съглашението за овакантяване, с цел да избегне унизителна загуба.

Говорителят на лейбъристите за Brexit разяснява, че министър председателят просто е предложила вотове за митническите сделки и за различен референдум, които депутатите могат да получат така и така под формата на ремонти към законопроекта, каквато опция действително има. " Това не е политически компромис, а единствено споделя, че може да има вотове за тези неща. В реалност Мей би трябвало да признае проваляне. Смятам, че ще бъде добре тя да натисне " пауза " на гласуването, защото то не води до на никое място ", споделя той. Според анализатори обаче в случай че държавното управление опита да забави гласуването по законопроекта за Brexit, предстоящо в седмицата, започваща от 3-и юни, министър председателят няма да резервира поста си доста дълго.

Борис Джонсън нападна

Консерваторът Борис Джонсън, който желае да замести Мей като министър председател, написа в Twitter: " От нас е поискано да гласуваме за митнически съюз и за втори референдум. Законопроектът е непосредствено против нашия манифест и аз няма за гласоподавам за него. "

Новините за Мей са даже по-лоши, защото някои консерватори, които при предходните гласувания подкрепяха проекта, в този момент споделят, че ще го отхвърлят. Други се пробват да се отърват от нея даже по-бързо, в сравнение с тя даде обещание, че ще слезе от поста. Но тези, които са с Мей, не са подготвени към момента да се предадат и са безапелационни, че нейният проект ще бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание след към две седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР