Започва акция Зима. От Пътна полиция информират, че тя ще

...
Започва акция Зима. От Пътна полиция информират, че тя ще
Коментари Харесай

От днес проверяват готови ли са колите за зимата |

Започва акция " Зима ". От " Пътна полиция " осведомят, че тя ще продължи от 1-ви до 30 ноември и ще се състои от три стадия: безопасност на транспортните средства, екипировка на колоездачите и вярно придвижване на пешеходците.

Първата ноемврийска седмица всички притежатели на коли ще могат да ревизират гратис подготвеността на автомобила си за зимата в техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти. Това включва инспекция и реглаж на фарове, съвещания за чистачки, грайфери, течности.

В рамките на две седмици водачите би трябвало да сложат зимни гуми. Грайферът им би трябвало да е най-малко 4 мм. Колите би трябвало да се движат със зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Глобата за износени гуми е 50 лв..

Какво още ще е належащо?

- в автомобила би трябвало да има предпазен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка;

- транспортното средство би трябвало да е механически изправно, в това число спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване;

- устройствата за осветление и сигнализация да са чисти, забележими, контролирани и в изправност;

- течностите в автомобила да са заменени с подобаващи за зимата. Особено значимо е да се смени водата с антифриз, а лятната течност за чистачки - със зимна;

- вериги за сняг (гумите с шипове са забранени).

От СБА поучават водачите да потеглят на път с задоволително заредено гориво и да са оборудвани с буксирно въже; да не подценяват локвите и аквапланингите; да възнамеряват маршрута си и да се осведомят за поправки и обходни пътища. Ако попаднат в рискова обстановка, да алармират на тел. 112.

През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни катастрофи са починали 386 и са ранени 5755 участници в придвижването по пътищата, по данни от " Пътна полиция ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР