Започва 77-ото издание на един от най-престижните кино фестивали в

...
Започва 77-ото издание на един от най-престижните кино фестивали в
Коментари Харесай

Започва филмовият фестивал в Кан под сянката на нови разкрития на движението #MeToo

Започва 77-ото издание на един от най-престижните кино фестивали в света - този в Кан.

От 14 до 25 май френският град ще посрещне над 35 000 гости от целия свят, измежду които и доста холивудски звезди.

Вълнението, което нормално обгръща филмовата промишленост преди откриването на форума, обаче тази година беше помрачено от слуховете за нови разкрития на придвижването #MeToo, както и от евентуална стачка на фестивалните служащи.

През последните седмици във френските медии се ускориха спекулациите, че в деня на откриването ще бъде оповестен лист от 10 актьори/режисьори/продуценти, които ще бъдат упрекнати в полови похищения.

#MeToo разкри десетки истории за полови закононарушения и непозволено държание в холивудската кино промишленост и отвън нея. Сред изобличените имена беше и това на холивудския магнат и продуцент Харви Уайнстийн.

Френският вестник " Le Figaro " заяви в публикация, озаглавена " #MeToo: преди фестивала в Кан филмовата промишленост е обляна в студена пот ", че президентът на фестивала Ирис Кноблох към този момент е наела организация, която да се приготви за " спешната връзка ".

Изданието твърди, че най-големите гении " губят съня си поради слуховете " и че " цели артистични екипи треперят " от боязън, че филмите им ще бъдат засенчени от сходни обвинявания.

" Комбинацията от неспокойствие за филмите и терзание от може би престъпни обвинявания се съчетава в доста необичайно въодушевление тази година. Когато разкритията най-сетне бъдат оповестени, те евентуално ще избухнат като същинска бомба ", споделя Скот Роксбъро, началник на европейското бюро на " The Hollywood Reporter ", пред организация " Ройтерс ".

Международните медии оповестяват, че в случай че слуховете се трансфорат в действителност, някои филми могат да отпаднат от програмата или част от изобличените звезди да бъдат помолени да не се появяват на аления килим - според от сериозността на обвиняванията.

Съществува заплахата и от евентуална стачка на чиновници на свободна процедура във фестивала - те не са удовлетворени от заплащането си и от изискванията на работа.

Междувременно един от режисьорите в състезанието, иранецът Мохамад Расулоф, който е притежател на голям брой награди, беше вкаран в пандиза в родината си по обвинявания в нарушение на националната сигурност. Това се случи единствено няколко дни преди да показа кино лентата си " Семето на свещената смокиня ".

" Можем да станем очевидци на нещо, което не сме виждали може би от 1968 година, а точно, че филмовият фестивал фактически да бъде закрит ", споделя Роксбъро за това какъв резултат може да има стачката върху фестивала.

На този под напрежение декор уредниците пробват да създадат всичко допустимо, с цел да показват един от най-хубавите сформира от години насам.

Завръщането на режисьора на " Кръстникът " Франсис Форд Копола с неговия героичен филм " Мегаполис ", създаван в продължение на десетилетия, е най-очакваният филм измежду тазгодишните претенденти за огромната премия " Златна палма ".

Това е един от 22-те кино лентата, които се борят за признанието на журито, отпред на което е режисьорът на " Барби " Грета Гервиг.

Сред преминаващите по аления килим ще бъдат актьорите Ричард Гиър, Деми Мур и Кевин Костнър, които вземат участие в нови филми. Трикратната носителка на " Оскар " Мерил Стрийп и основателят на " Междузвездни войни " Джордж Лукас също ще получат почетни награди.

Най-новата продукция от вселената на " Лудия Макс " на Джордж Милър, " Фуриоза ", с Аня Тейлър-Джой в основната роля, също ще има своята международна премиера в сряда.

Ема Стоун пък още веднъж се събира с режисьора Йоргос Лантимос, триумфирал с " Оскар " за " Poor Things ", за кино лентата " Kinds of Kindness ".

Киноманите се вълнуват и от новите произведения на маестрото на телесния хорър Дейвид Кроненбърг ( " Блянове " ), италианеца Паоло Сорентино ( " Партенопея " ) и Оливър Стоун ( " Лула ", документален филм за президента на Бразилия).

Играейки отвън конкуренцията, Кевин Костнър се завръща към обичания си род - уестърна, с епичния " Хоризонт, една американска сага ".

А една от най-големите китайски продукции в историята, " Тя няма име ", включва мегазвездата Зийи Чжан, която се занимава с извънредно сензитивната тематика за правата на дамите.

Очаква се именитите японски аниматори от Студио Гибли - основатели на филмите " Spirited Away ", " My Neighbour Totoro " и " Howl`s Moving Castle " - ще получат почетна " Златна палма ", която за първи път се присъжда на група.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР