Започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава

...
Започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава
Коментари Харесай

Произведената строителна продукция е намаляла с още 8,2%


Започналият през 2021 година спад в създадената строителна продукция продължава с още 8,2 на 100 през деветмесечието на тази година по отношение на същия интервал на м.г. Това сочи новиятИкономически доклад на строителния бранш на Камарата на строителите в България, оповестяват от КСБ.

По предварителни данни на Национален статистически институт създадената през деветмесечието на тази година строителна продукция е на обща стойност 10, 6 млрд.лв. като от нея за 6 милиарда лева е сградното строителство /жилищно и нежилищно/, а за останалите 4,6 млрд.лв. - инженерното /ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура/.За съпоставяне за деветмесечието на 2020 година, след която стартира спадът, продукцията е била за над 4 милиарда лева повече - 14,8 млрд.лв./виж таблицата/.

„ Данните са извънредно тревожни, освен това не регистрират действителната инфлация. Те са резултат от неналичието на индексация на договорите с обществени възложители, а никой не слага под подозрение скока в цените на строителните материали “, разяснява ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „ Да, служебното държавно управление одобри методика, само че неналичието на единни инструкции за използването й разрешава разностранни тълкования от обособени възложители “, сподели още той. „ Държавата би трябвало да разбере, че има интерес от постоянен и работещ строителен бранш, който внася налози и осигуровки в хазната, с които да се вършат обществени политики. Затова е належащо да се плануват средства в бюджета за индексация и да се изработят единни инструкции за използване на методиката, с цел да стане тя работеща “, добави инж. Терзиев.

За деветмесечието на т.г. се регистрира растеж от 14,7% в броя и 136,5% встойността на оповестените публични поръчки за строителство. Но има спад в подписаните контракти след извършени търгове - 15,2 % спад в броя и 20,1 % спад в цената им.

По предварителни данни на Българска народна банка към 18 ноември т.г., директните задгранични вложения за деветмесечието на 2022 година в строителството са с негативна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като по отношение на същия интервал на предходната година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6%/.

Продукция на предприятията от строителството, млн. лева.

Деветмесечие 2012 година – Деветмесечие 2022*г.                                                              *По предварителни данни на НСИ

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР