Започнала е проверка на КПКОНПИ около поръчките на МЗ за

...
Започнала е проверка на КПКОНПИ около поръчките на МЗ за
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява Кацаров за тестовете на учениците


Започнала е инспекция на КПКОНПИ към поръчките на Министерство на здравеопазването за доставка на неинвазивни проби за учениците. Комисията се е задействала след изказванията на уволнения зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров, че персонално Стойчо Кацаров се е занимавал с поръчките и по тази причина цената на тестванията е висока, а доставките се бавят.

От КПКОНПИ пуснаха в известие, в което се споделя, че дирекция „ Противодействие на корупцията “ е почнала инспекция в Министерство на здравеопазването по отношение на процедурата за закупуване на бързи антигенни проби на възпитаници. Проверката е по сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления /Нова телевизия, Фрогнюз и др./, съдържащи изказвания на някогашен заместник-министър на опазването на здравето, показват от комисията. Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им.

От министъра на опазването на здравето е изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници. В рамките на днешния ден следва снемане на пояснения от Димитър Петров и от шефове на търговски сдружения, които са взели участие със свои предложения за доставка, само че са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица, показват от КПКОНПИ. Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта с предмет „ Доставка на медицински произведения - бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 “.

От Министерство на здравеопазването дадоха отговор, че приветстват почналата инспекция. Защото, съгласно ведомството, по този начин ще „ отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури “.

Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в наличие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и подписаните контракти с изпълнителите бяха оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и всеки, който желае, може да се запознае с тях, означават от Министерството на здравеопазването. Оттам настояват също, че процедурата е била „ безупречна “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР