Започнал е процесът по интегриране на децата на бежанците от

...
Започнал е процесът по интегриране на децата на бежанците от
Коментари Харесай

Украинските бежанци трябва да променят статута си, за да учат децата им у нас

Започнал е процесът по консолидиране на децата на бежанците от Украйна в просветителната система - това съобщи министърът на образованието Николай Денков пред Нова телевизия.

Той добави, че бежанците имат 90 дни да дефинират статута си в България, като от него ще зависи дали децата им ще могат да се образоват у нас:

„ Докато тези хора не подадат документи за статут на емигрант или търсещ леговище, те са със статут на екскурзиант, " изясни Денков. " Знам, че не звучи добре, само че такива са разпоредбите. "

" Във всеки един миг могат да подадат молба за смяна на статута. След това се прави инспекция от службите и след това те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в учебно заведение или детски градини. "

Министърът заяви още, че с цел да се избегне закъснение към този момент е отворена опцията въпросните молби за децата да бъдат попълнени още преди бежанците да са кандидатствали за смяна на статута си:

" Разбира се, не могат да влязат в учебно заведение или детска градина, преди да са получили статута. Опитваме се авансово да свършим работа, с цел да не се бавят по-късно. "

Николай Денков сподели също, че от здравното министерство " оптимално бързо " ще се опитат да изтеглят информация от Украйна за поставените имунизации на децата. При потребност ще бъдат обезпечени нужните ваксини.

" Разбира се, няма да пуснем децата, без да сме обезпечили на нашите деца в България. "

Вече има " няколко десетки " подадени молби, само че се чака бързо да се усилят. Все още няма интегрирани деца, защото част от стъпките не са обработени.

" Децата с двойно поданство, при които единият родител е българин, непосредствено могат да влязат в учебно заведение. Ще има специфична процедура и за превъзмогване на езиковата преграда, " добави още Денков. 

Образователният министър съобщи, че психолози ще работят с всички деца, които имат потребност, като това ще се случи през към този момент разкритите телефони, които се използваха по време на пандемията.

Николай Денков разяснява още, че се разисква и понижение на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие: " Всички висши правосъдни заведения у нас отклинкаха и са подготвени да оказват помощ освен на студентите, само че и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР