Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата

...
Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата
Коментари Харесай

Буяр Османи: Грешка е, че не вписахме българите в конституцията още през 2001 г.

„ Започнахме договаряния за участие с Европейски Съюз от деня на първата междуправителствена конференция, само че няма да можем да отворим глава 23, в случай че не променим конституцията ”, съобщи министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи.

„ Ще приключим скрининга, само че не можем да отворим Глава 23, в случай че не променим Конституцията и това е компромисно решение, тъй като позицията на Република България до последния миг беше твърда, че няма започване на договаряния без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да стартираме договаряния и скрининг, а в това време да променим конституцията, сподели Османи по време на днешното си посещение в предаването „ Горещо политическо лято “ по Канал 5.

Той акцентира, че изменението на конституцията допуска включването на хърватската, черногорската и българската общественост наред с останалите шест общности, които към този момент са изброени в текста на конституционния увод. На въпрос дали се притеснява, че може да не се обезпечи болшинство от две трети за измененията в конституцията, Османи акцентира, че по време на диалозите с България е общувал с представители на македонската съпротива и не е чул от никоя партия мотив против включването на българите в Конституцията, предава БГНЕС.

„ Вписването на българите в нашата конституция е положително и е в полза на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, тъй като за първи път институционално се дефинира връзката сред македонското болшинство и българската малцинствена общественост. За първи път в историята на връзките ние публично институционализираме тази връзка и я вършим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ ”, сподели Османи. По думите му даже от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена неточност, че българите не са включени в конституцията при конституционните промени през 2001 година, а в този момент този въпрос се употребява за всекидневен политически напън.

„ Жалко е, че европейската вероятност, стратегическите въпроси на жителите, стандартът на жителите, тяхното бъдеще се трансформират във функционалност на политическото и партийно бъдеще на избрани политици. Това е в действителност тъпо ”, сподели Османи. Според него през идните „ 15 месеца скрининг “ и до момента в който стигнем до глава 23, управляващите ще се опитат да разобличат всички, които желаят да слагат кариерата си пред стратегическите ползи на страната.

„ Ще отидем при всеки жител, с цел да му кажем какъв е рискът от смяната на конституцията и че няма нищо неприятно в това паралелно с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са изгодите от подобен развой. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от подобен развой, а в противен случай, страната има интерес да го направи. Важно е да се откри метод и съм сигурен, че когато той се сложи на масата, ще има задоволително депутати, които да го поддържат ”, сподели Османи. Той съобщи, че не е за референдум по този въпрос, тъй като, както сподели, жителите са изразили мнението си по отношение на европейската вероятност.

Ако би трябвало, въпросът би трябвало да е – вие за Европейски Съюз ли сте, или не. Всичко останало ще е безусловно операция на жителите. Така че мисля, че никой няма подозрение, че тази дребна страна, подвластна от районните и европейските процеси, може да оцелее обикновено и оптимално единствено в Европейския съюз ”, сподели той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР