Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова

...
Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова
Коментари Харесай

Асен Василев: Гърция вече ни подава газ. Имаме план за избягване на енергийна криза

" Започнахме договаряния с гръцките ни сътрудници за създаване на нова нуклеарна мощ у нас, която да бъде употребена от Гърция по дълготраен, 20-годишен контракт. Ще действаме извънредно бързо, при изискване че има купувач за тази електрическа енергия. Вече участваме в терминала за полутечен газ в Александруполис. Водим диалози с южните ни съседи и имаме тяхната поддръжка за това да участваме и в самото пристанище, тъй че да получим търговски изход към Егейско море ". Това съобщи в ефира на " На фокус " вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи Бургас24.

Той съобщи, че офанзива против Украйна не е била непредвидена на фона на събитията от миналите седмици и България е почнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира против Европейския съюз като цяло, а не съответно против нашата страна.

" Отговорът, който би могъл най-вече да навреди на Европейския съюз в кратковременен проект, е прекъсването на газовите доставки ", разясни вицепремиерът. И добави, че Гърция към този момент ни е продала спомагателния газ, който тя не употребява. Василев увери, че валстите у нас имат проекти и подготовка за отбягване на енергийна рецесия.

Той бе безапелационен, че България ще помогне на Украйна като братска страна. " Има лист с претенции от украинска страна, които в момента се проучват. Вече сме дали отговор, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за упоменатата от премиера Кирил Петков военно-логистична поддръжка не мога да дам, тъй като сега текат военни дейности ", заяви Асен Василев.

" Това, което се случва сега в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни визира. Това е нахлуване на една страна, която афишира война на друга страна без безусловно никаква провокация. И Европейски Съюз, и НАТО, и България вършим всичко допустимо да помогнем ", безапелационен бе вицепремиерът.

Той изрази удовлетворение от взетите от Брюксел решения през миналите дни. " Европа ясно сподели, че няма да разреши на агресор да нападна незащитена страна. Представете си, че бъде призната доктрината, която Путин желае да наложи – че би трябвало да има сфера на въздействие, която да е другарска към Русия, хигиеничен кордон или както и да го назовем. Ами, в случай че на следващия ден Ердоган каже, че желае да има хигиеничен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще вършим? ", разяснява още Василев.

Той удостовери, че в Министерството на финансите е получена информация по медийни изявления, съгласно която китайските банки, притежавани от страната, също са подкрепили глобите против Русия, свързани с изключването й от системата SWIFT. Тези данни обаче все не са доказани от публични източници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР