Започнаха проверките на Министерството на околната среда и водите по

...
Започнаха проверките на Министерството на околната среда и водите по
Коментари Харесай

Почерня от жандармерия в ТЕЦ „Бобов дол“ СНИМКИ

Започнаха инспекциите на Министерството на околната среда и водите по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров поради постъпилия сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на боклуци от топлофикационни сдружения.

МОСВ ревизира Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД. На място извън пред постройката на ТЕЦ-а на Ковачки има и два буса на жандармерията.


"Проверките са по разпореждане на Прокуратурата, дружно с Министерството на околната среда и водите, по повод съблюдаване на законите, свързани с изгарянето на боклуци и дали това се прави по регламентирания от закона метод ", изясни пред медиите в Народното събрание преди минути министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който бе изслушан от депутатите в отрасловата вътрешна комисия.

Главният прокурор по-рано през днешния ден разпореди на министъра оказване на подпомагане на органите на Министерство на околната среда и водите при осъществяването на инспекция на място и е определил период от 1 месец за осъществяване на предоставената инспекция.

"На този стадий не мога да кажа дали има нарушавания. Тук водещо е Министерство на околната среда и водите, защото от тях се управлява тази активност ", добави Маринов.

Преди ден хората в Перник излязоха да стачкуват поради миризмата и показаха увереност, че тя идва от изгарянето на отпадък, както и показаха опасенията си, че Ковачки ще бъде затрупан от властта.

Подозренията им се оказаха напразни, защото през днешния ден от прокуратурата оповестиха, чеЦацаров е разпоредил Министерство на околната среда и водите да стартира неочаквани инспекции в 4 топлоцентрали на предприемача - в „ Топлофикация – Перник “ АД, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, „ Топлофикация – Сливен “ ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Брикел “ ЕАД.



Наредено е да се извърши инспекция на място от Министерство на околната среда и водите за това дали са спазени условията на Закона за запазване на околната среда и Закона за ръководство на отпадъците, заяви БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Министерство на околната среда и водите определяне на: издадени разрешителни за предпазване и горене и всички други нужни документи за реализиране на индустриалната активност на топлофикационните дружества;

видът и количеството съхранявани и потребление за горене боклуци от всевъзможен тип и сходството им с документите на сдруженията и замърсяване на околната среда в това число и посредством измервания и проби на място, както и съществуване вследствие на това на заплаха за здравето на хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР