Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сектор

...
Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сектор
Коментари Харесай

Преговорите за правителство в сектор Икономика: ДБ, ИТН и БСП намериха допирни точки НА ЖИВО

Започнаха договарянията за сформиране на държавно управление сред специалистите в бранш " Икономика " на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. Всяка от партиите има по половин час, с цел да показа своята визия за бъдещето на българската стопанска система и инструментите, които могат да бъдат употребявани за реализиране на дълготрайна и ефекстивна стопанска система.

Първи своята стратегия показаха специалистите на Демократична България . Икономистът Георги Ганев се спря на главните точки в нея. Краткосрочни, само че бързи ограничения са нужни за възстановяне от пандемията. " Изключително значимо да отпаднат рестриктивните мерки върху бизнесите и да има огромен % имунизирани. Необходимо е вдишване на осигуровки от страна на страната за затворените и лимитирани бизнеси и за бизнесите, които отварят нови работни места. Продължаване под някаква форма на ограниченията, които и до момента съществуват " сподели той.

Административна и бизнесреда .

Експертите на партията упорстват отношението на държавната администрация към бизнеса да се промени по този начин, че да подпомога бизнеса, в случай че би трябвало да ги съветва, а освен да го санкционира. " Да се промени напълно метода по който бизнесите се ревизират. Има някоколстотин хиляди режима и допустимо е един бизнес да е цяла година в инспекции, защото няма съгласуваност. А това хаби доста запас. Трябва да има логаритъм за инспекции на бизнеса при възможни засечени нередности. А не администрацията да взема решение по кое време кого ревизира. Имаме 100 спънки за 100 дни. Има проблем и с локалните регулации, само че на по-нататъшен стадий " съобщи Ганев.

Икономика на нововъведенията

Това е единствениян бърз метод да обогатим страната. В тази посока би трябвало да създадем среда за развиване на нововъведенията. Начинът да реализираме това нещо е коригиране на институционалната среда. Необходими са цифровизация на администрацията и правосъдна промяна. Да се влага в развиване на човешкия капитал - още от ранна възраст децата да бъдат поощрявани. Да се промени мисленето в образованието. Да се насърчава желанието да се поема риск, да няма боязън. Имаме предпочитание да притеглим специалисти от чужбина, да въведем синя карта за експерти, изключително в IT сферата. Трябва да има връзка сред изобретателите и стартъп -средата. Държавната помощ е изключителна значима, тъй като тук в България финансирането на нововъведенията се случват макар страната. Искаме да зададем звук за развиване на технологии с бъдеще - био земеделие, блокчейн и други Държавата не е тук единствено да взема налози, а да оказва помощ на бизнеса и да го извежда на външни пазари. Имаме търговски аташета, чиито задължения са тъкмо това.

Малък и междинен бизнес

Когато се одобряват регламенти да не са в интерес на огромните.

Предприятията с държавно присъединяване.

Там има набор от неща, които могат да се случат, споделят специалистите на Демократична България. Огромната част от тях са на загубата, не е ясно каква е обществената изгода от тях и е значимо цялата рамка да бъде преразгледана. Да се преразгледа дали е бизнес или държавна политика. Например лечебните заведения - да се реши дали ще са търговски сдружения или нещо друго. Но това да се реши, да не са в настоящето разкрачено състояние. Когато се реши да бъде комерсиално сдружение - да се трансфорат в акционерно сдружение плюс безусловно някакъв % да се приватизира, с цел да може частните притежатели да упражняват надзор. Третото е наложително обществено конкурсно начало за всички управителни длъжности. Финансовите резултати на тези сдружения да са обществени. Социалните фунции също да се отчитат- да вземем за пример БДЖ какъв брой хора е превозило, с цел да се знае че е реализиран обществен резултат. И на пето място - преразглеждане на холдинговата архитектура - като БЕХ.

Експертите от Демократична България оферират и план 100 спънки за 100 дни, които да отстранен непотребните регулации.

Любомир Алимански от ИТН съобщи, че огромна част от тяхната стратегия се покрива с предложенията на Демократична България.

Според него най- сериозния проблем сега е инфлацията и какви ще са политическите дейности в отговор на инфлацията. Следващите точки, на които той се спря са ценовата непоклатимост, да се следи по какъв начин се организира самостоятелната парична политика, да има надеждна фискална политика, да се направи структурна промяна във всички сфери - правосъдна и на държавните предприятия за преход на устойчива стопанска система, да се направи инвестиция в умения, инфраструктура и нововъведения.

В тази връзка от Има Такъв Народ оферират да се работи по 5 стълба.

Постигане на новаторско и природосъобразно развиване на стопанската система

1.Ефикасна администрация, нова нормативна рамка, превъзмогване на междуфирмената задлъжнялост - ускорение на процедурите, основаване на указател на нередовните платци, както и гарантиране на заплащанията от страна на страната и общините. Подпомагане на стартъпите, смяна в Закона за публичните поръчки и основаване на платформа, която да се употребява от цялата обществена администрация. Така ще се сътвори база данни на правилни снабдители. Да се вкара тестов интервал при използване на нови нормативни уредби. Промяна в Закона за концесиите, да се преразгледат и сегашните концесионни контракти, с цел да се защитят националните ползи.

2. Повишаване на успеваемостта на обществената администрация - обслужване на едно гише.

3. Намаляване на административната и регулаторна тежест

4. Ресурсна обезпеченост - картографиране на ресурсите - освен на естествените, само че и на човешките запаси. Осигуряване на съгласуваност на регионите

5. Прозрачност при разходване на европейските средства. Създаване на платформа, където всеки бизнес може да откри стратегиите, които могат да му оказват помощ.

6. Инвестиционен маркетинг, повече работа на комерсиалните представителства.

Другите стълбове са осъгуряване на налична и сигурна инфраструктура, нововъведения и научно - изследователска активност и други

Преговорите не престават с присъединяване на специалистите от Българска социалистическа партия, които показаха своите " опорни точки ", а точно:

1. Насърчаване на вложенията

2. Подобряване на бизнесредата

3. Ефективно ръководство на държавните сдружения

4. Подкрепа на дребните и междинни предприятия

5. Борба с корупцията

Румен Гечев съобщи, че имат доста общи визии с останалите партии, само че е значимо какви ще бъдат механизмите зда постигането им.

Трябва да се постави завършек на това Българската банка за развиване и Агенцията за експортно обезпечаване да обслужват избрани хора, съобщи той. Допълни, че индустриалните зони би трябвало да обслужват производители, а не да са хранилища на задгранични компании. Даде образец със зоната в Божурище, където непозната компания складирала разглобени мебели, с които се съсипвали българските мебелни компании. " Индустриални зони би трябвало да има за компаниите, които създават нещо, " акцентира той. Колегата му Петър Канев добави, че страната би трябвало да подкрепя особено тези вложители, които са производители. От името на партията си уточни, че България явно би трябвало да форсира икономическия напредък, с цел да може приходите да настигат тези в Европейски Съюз, само че е значимо да се промени качеството на растежа. " Структурата на Брутният вътрешен продукт е неподходяща за България, изглеждаме доста зле даже спрямо другите от Източна Европа ", заключи той.

Петър Кънев настоя за въвеждане на патентни налози за някои услуги, решение на казуса с такса боклук, необлагаемия минум и изчисляването на минималната работна заплата, унищожаване на налог Уикенд.

Кирил Петков показа визията на " Продължаваме промяната ". Трябва да създадем лист на българите в чужбина, които желаят да се записват, по сферите, които работят и по този начин когато търсим вложения да контактуваме с тях, съобщи той. Ние даже не знаем в ТОП 50 на най- положителните университети кои българи учат. по този начин губим главен запас Държавата би трябвало да има механизъм, с който да ги финансира.

Срещата продължава и можете да я гледате тук:



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР