Започнаха предпроектни проучвания за алтернативен водоизточник за Хасково. Това заяви

...
Започнаха предпроектни проучвания за алтернативен водоизточник за Хасково. Това заяви
Коментари Харесай

Нанков: Започнаха предпроектни проучвания за алтернативен водоизточник за Хасково


Започнаха предпроектни изследвания за различен водоизточник за Хасково. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на днешния парламентарен надзор, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Нанков отговори на въпрос по кое време ще бъде решен казусът с питейната вода в Хасково и района.

Той напомни, че от 2027 година в Хасково работи предписание на РЗИ-Хасково водата, доставена от водоснабдителната мрежа да се употребява единствено за битови потребности.

„ Населението на Хасково е известено да не употребява водата за питейни потребности и за готвене на храни. Вода за питейни потребности се доставя с водоноски от 12 пункта на територията на града “, разясни Нанков.

От друга страна продължава и взаимният мониторинг от ВиК и РЗИ-Хасково за качеството на питейната вода. Проследяват се равнищата на уран и алфа интензивност. Във всички обитаеми места с разпознати проблеми се съблюдават ограниченията, предписани от РЗИ-Хасково, увери министърът.

„ Чрез финансиране от бюджета Министерство на районното развиване и благоустройството е дало средства на община Хасково, само че кметът на Хасково се бави. Имаме и работни планове за повтаряне на тръбни кладенци. Те са в развой на правене на оценка на сходството на капиталовите планове все още “, изясни Николай Нанков.

Той акцентира, че ще бъде изпратена инспекция за какво се бави реализацията им. Но, посочи, че Регионалното министерство не е способен орган, защото при обезпечено финансиране, е в прерогативите на общината да учести темпа на работа по тези планове.

„ Проблемът с водата в Хасково беше доста обширно и експертно оценен от краткотрайната анкетна комисия към Народно събрание. В нея се предписаха набор от ограничения и дружно с ВиК Хасково поетапно ще бъдат осъществени част от тях. Започнаха и предпроектни изследвания да се търси различен водоизточник за Хасково и региона заради обстоятелството, че водното тяло на подземния водоизточник в дълготраен хоризонт-следващите 10-15 години би могъл да бъде нечист на база на уран и алфа интензивност. И тези ограничения, които се вършат понастоящем след 10-15 години, могат да бъдат неработещи “, заяви районният министър.

Нанков заключи, че би трябвало да се откри дълготрайно и продължително решение по въпроса, само че още е мъчно на научната общественост и инженерите, които работят по тематиката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР