Започнаха изплащанията по мярката 60/40, още в четвъртък е извършен

...
Започнаха изплащанията по мярката 60/40, още в четвъртък е извършен
Коментари Харесай

НОИ: Изплатен е и вторият транш по мярката 60/40

Започнаха изплащанията по мярката 60/40, още в четвъртък е осъществен първият транш на заплащанията, заяви пред Българска национална телевизия шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.
Към 68 компании и 1000 лица е изплатена сумата от 274 хиляди лв.. Днес бе изплатен втори транш за 210 компании, сумата е 1 291 хиляди лева,, като 1 083 хиляди лева са за покриване на 60-те %, които покриват работната заплата на хората. 240 хиляди лв. са сумата, която би трябвало да се изплати за осигуровки на лицата.
В момента, в който парите от Национален осигурителен институт постъпят по сметките на работодателите, то те би трябвало в най-кратък период да изплатят възнаграждението на служащите, като с изключение на тези 60%, би трябвало да изплати и останалите 40%. Инспекцията по труда ще управлява дали всички компании са създали тези дейности. В случай, че парите не са изплатени на служащия, ще би трябвало да се възстановят в бюджета на Национален осигурителен институт, посочи Иванов.
9000 са подправените болнични за предходната година, като сумата, която би трябвало да бъде възобновена за тях в Национален осигурителен институт, е в размер на 6.5 милиона лв.. „ Ние правим и следващ надзор, като се стремим в оптималната степен да установим кой злоупотребява. Много хора работят на две места, взимат си от едното болничен, а в другата компания не престават да работят, като там не регистрират, че са в болничен. Ние следим всички такива случаи и принуждаваме лицата да възстановят взетите суми “. Имаме подадени сигнали за доста други болнични, сега по тях върви следствие, добави шефът на Национален осигурителен институт.
„ Дали сме близо 400 компании на прокуратурата. За тях имаме подозрения, че се правят непозволени дейности, вървят съответните инспекции. В тези компании случаите са разнообразни – работодатели принуждават служащите си да взимат болнични, с цел да не заплащат заплати; или в някои компании въобще няма никаква комерсиална активност, а в това време чиновниците им се употребяват от болнични “, посочи Иванов.
Към този миг записаните безработни са 54 хиляди, като компенсациите им ще са в размер на 60% от осигурителния им приход. Около 42 хиляди от безработните са подали и молби за регистрация в Национален осигурителен институт и приемане на компенсации в размер на 60% от досегашното им осигурително заплащане. Тези безработни са регистрирани от 13 март насам, посочи Иванов.
Работниците без осигуровка и тези в сивия бранш няма да могат да се възползват от услугите на Национален осигурителен институт. „ Бих ги посъветвал да се извърнат към Агенцията за обществено подкрепяне, която да ревизира има ли метод да им се помогне съгласно потребностите им, или с еднократна помощ “.
Има спад в осигуровките, които се заплащат на Национален осигурителен институт от компаниите, добави Иванов. Много хотели, заведения за хранене и обслужваща сфера затвори, много лица са съкратени. „ Засега нямаме терзания, само че темпът е индикативен – на половина са намалели импортираните осигуровки за предишния месец, по отношение на същия интервал на предходната година “.
При приемането на Закона за изключителното състояние бяха направени планове осигурителните вноски да бъдат понижени с 430 милиона лв. от събираемите вноски. С тази сума е поправен бюджета на Национален осигурителен институт, добави Иванов.
Вижте още:
Девет хиляди души с подправени болнични би трябвало да върнат 6.5 млн. лева на Национален осигурителен институт
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 21 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР