Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК. Държавният

...
Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК. Държавният
Коментари Харесай

Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК

Започнаха спомагателните съвещания за лъчение на ръководител на ЦИК.

Държавният глава Румен Радев изслушва препоръчаните от парламентарно показаните партии и обединения претенденти за членове и управление на ЦИК, което се прави поради признатите от 45-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс и одобрените от президента правила за осъществяване на обществени съвещания и процедура за назначение на състава на Централната изборна комисия.

" Получих писмо персонално от премиера Бойко Борисов, че партията отдръпва кандидатурата на Красимир Ципов. Така би трябвало да се бори водачът на всяка една парламентарна група, за жалост вие бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, с цел да се избегне хаоса ", съобщи Радев.

" Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, откакто 24 часа имаше персонални нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров ", заяви ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ Вашата парламентарна група ни слага в парадокс, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че потвърди, че демокрацията за него не коства нищо. Думите му бяха, че ръководителят на ЦИК би трябвало да е от най-голямата парламентарна група ", отговори Тошко Йорданов от „ ИТН ".

„ Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие желаете да се откажем от това нещо и да издигнем нов претендент? Представете различен претендент ", добави той.

„ За нас е неясно и нелогично отдръпването на кандидатура на Красимир Ципов. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния развой. Имаме решение за неиздигане на претендент ", разяснява Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

" ЦИК би трябвало да извършва и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за ръководител, само че комисията може да фукционира и без ръководител ", акцентира водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" Демокрацията е въпрос на количество, само че и на качество. Това, че една партия е получила най-вече гласове, не понижава нейната токсичност, ГЕРБ основава безпорядък, неодобрява процесите ", разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР