Започнах кариерата си в бранд мениджмънта в Johnson & Johnson,

...
Започнах кариерата си в бранд мениджмънта в Johnson & Johnson,
Коментари Харесай

Да заемеш позиция с бранда беше табу. Сега е почти задължително

Започнах кариерата си в бранд мениджмънта в Johnson & Johnson, една класическа организация за маркетинг на опаковани стоки в рамките на водеща фармацевтична компания. Първата ми задача беше обвързвана с бебешкия шампоан на Джонсън. Бях на двадесет и шест години и в никакъв случай в живота си не бях държал бебе. Бях разположен много ниско в кривата на образованието!

По това време Johnson & Johnson беше консервативна компания, както и доста други, и ние следвахме класическия маркетингов метод, задвижван от прозорливост и подхранван от творчество. Обикновено се насочвахме към нови майки и в действителност мисленето ми бе прегледано като коренно, когато аз предложих да включим и таткото в уравнението.

Ние в никакъв случай не коментирахме обществени или политически въпроси. Нямаше метод, не. Защо да рискуваме да се отчуждим от част от нашата потребителска база? По това време даже и най-малкият ход предизвикваше протест и ние бяхме ужасени от реакцията на хората и че това може да се случи. 

Когато поех маркетинговото управление за Clean & Clear, ние бяхме първата марка на Джонсън и Джонсън, която популяризираше по MTV. Няколко групи деятели заплашиха да ни бойкотират. Аз заявих, че ние доближаваме до нашата целева аудитория от тийнейджърки единствено посредством развлекателното наличие, което те постоянно употребяват. Това беше допустимо най-далеч, колкото можех да окажа натиск - отиването на всички места по-нататък беше табу.

Боже мой, по какъв начин са се трансформирали нещата! Вероятно поради цифровата гражданска война - милениълите, обществените медии или марките станаха доста по-активни в обществен проект. Вероятно заради всичко това.

Каквато и да е повода, марките в този момент разрушават табута и заемат позиции по обществени въпроси, които имат значение.

Те частично нямат избор, което за мен е занимателно, тъй като аз в миналото усещах, че нямам различен избор, с изключение на да приказвам намерено. Сега потребителите желаят да знаят къде е ситуирана една марка по въпроси, които са значими за тях. Търсят марки, които да имат позитивно влияние върху света.

Компанията " Патагония " да вземем за пример съди държавното управление на Съединени американски щати за отбраната на държавните земи. Nike поддържа своите спортисти в техните персонални пристрастености, било то обществени или други. Dick’s Sporting Goods промени политиката си във връзка с продажбите на оръжие след още една всеобща пукотевица. Starbucks работи за справяне с расовите предубеждения.

Тези марки знаят какво има значение за техните консуматори, тъй че взимат нещата в свои ръце, с цел да имат отражение. Никога преди не сме виждали такова нещо. Винаги е било табу.

Но не всяка марка би трябвало да заеме позиция по всеки въпрос. Като управител на бранд, по какъв начин да знаете накъде да отидете?

Потърсете вашите консуматори, вашите клиенти, вашите чиновници и всевъзможни други гласоподаватели, които имат значение за вас, и открийте какво е значимо за тях. Говорете с тях, следвайте техните обществени канали, открийте техните водачи на мнение и разкрийте техните терзания. Ако те са загрижени за съответен проблем, тогава и вие би трябвало да бъдете.

Бих ви насърчил да предприемете някакво свястно деяние. Имайте поради, че тематиката не постоянно би трябвало да е противоречива. И до през днешния ден " Джонсън и Джонсън " поддържа кариерите в региона на сестринските грижи, защото медицинските сестри са от главно значение за опазването на здравето. Нюйоркският университет дава гратис образование по медицинските си предмети, с цел да поддържа здравината на образованието на медицинските експерти. Безброй марки и организации в Съединени американски щати работят за унищожаване на разликата в заплащането. Няма много несъгласия във всеки един от тези въпроси, единствено благоприятни условия за марките да доведат до обществени промени, които имат значение.

Дори не е нужно да заемате обществена позиция. Разбирането на обществен проблем и осъзнаването на неговата значимост може да бъдат всичко, което би трябвало да извършите. Това схващане може да помогне за оформянето на цялостното ви програмиране, а самото признание на проблемите може да е задоволително за вашия бизнес.

Определено това към този момент не е табу. 

Коментар на Джим Джоузеф в Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР