Започна заседанието на Председателския съвет на Народното събрание, на което

...
Започна заседанието на Председателския съвет на Народното събрание, на което
Коментари Харесай

Председателският съвет при Росен Желязков обсъжда рисковете пред националната сигурност

Започна съвещанието на Председателския съвет на Народното събрание, на което ще бъде разисквана националната сигурност в подтекста на войната против Израел и войната в Украйна.

В него вземат участие ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и управленията на парламентарните групи. На съвещанието участват министър-председателят Николай Денков, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност.

 

" В резултат от отчетите на службите все още няма директна заплаха за националната сигурност на страната, само че остават в действие подхванатите от държавното управление ограничения за предварителна защита на риска ".

Това сподели нощес президентът Румен Радев след проведена от него Консултативна среща за рисковете и заканите пред националната сигурност вследствие на настоящите спорове и ограниченията за тяхното минимизиране.

На нея участваха министър-председателят Николай Денков, министърът на външните работи, началникът на защитата, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност ", ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " и шефът на Служба " Военно разузнаване ".

На срещата не пристигнаха, въпреки че бяха поканени, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, военният министър Тодор Тагарев, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Държавният глава поздрави българското държавно управление за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. " Завършването на тази интервенция остава предпочитана задача ", безапелационен е Радев.

" В същото време е налице наклонност за утежняване на средата на сигурност вследствие на военните дейности в Израел, продължаващата война в Украйна, рецесиите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови провокации ", добави той. Като няколко пъти загатна Хизбула вместо Хамас във връзка с офанзивите против Израел.

" Един от огромните опасности е от навлизане на членове на терористични организации с мигрантите при упования мигрантски напън ", означи Радев.

Той уточни, че специфичните служби и армията би трябвало да бъдат преооборудвани, като се мисли и за технологии от бъдещето, като антидрон системи да вземем за пример.

Това откроява недостиг от качества на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови закани “, уточни той.

Според Радев новите закани постановат придобиването на нови съответни качества, с които би трябвало да бъде отговорено на тези нови закани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР