Започна залесяването на изгорелите при втория и най-голям пожар край

...
Започна залесяването на изгорелите при втория и най-голям пожар край
Коментари Харесай

Залесяват с черен бор и зимен дъб площите, изгорели при пожара край Стара Кресна

Започна залесяването на изгорелите при втория и максимален пожар край Стара Кресна площи, до през днешния ден - Никулден, са засадени 30 дка главно с черен бор, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Залесяването се прави от седмица, макар неприятното време, садят се нови дръвчета източно от махала Миланчевци на село Ощава.

Тук пожарът, тръгнал от с. Мечкул, минал през Стара Кресна и Ощава, трансферира едноименната река и продължи към с. Влахи.

На терен работи бригада от с. Микрево, община Струмяни, мъжете копаят тераси, а дамите засаждат борчета. На подобаващите места се засажда и зимен дъб.

На сектора, където бригадата работи, се развява и националният трикольор.

До там се доближава по черен път, регионът отстои на 8 км от пътя за Стара Кресна, при слизането към Влахинска река наклонът доближава до 50 градуса, служащите се транспортират с над 30 годишна УАЗ-ка, напредването до региона на залесяването си е един тип чист подвиг в спокойно време.

Пожарът край Стара Кресна лумна на 24 август м.г., откакто горялата дървесина - най-вече бор, бе изсечена и извозена, при започване на седмицата стартира и залесяването.

Почвоподготовка/терасиране/ и разчистване на сечището е осъществена на други 300 дка, работи се на територията на Държавно горско стопанство-Кресна. Ще се залесява до момента в който не замръзне почвата, стане ли това, ще се продължи още веднъж през м. февруари на идната година.

С терасирането е спрян процесът на почвената ерозия, защото наклонът на скатовете, спускащи се към р. Влахинска, е съвсем вертикален тук-там.

ДГС-Кресна извърши залесяване и върху изгорелите от първия пожар над дефилето, избухнал в средата на месец юли същата година. През декември м.г. там са залесени 115 дка, най-вече върху извънредно сложен терен, 80 на 100 от фиданките са се хванали, което е отличен резултат.

Залесените към този момент площи са оградени с телена ограда, като защитна мярка против свободно пашуващите в региона домашни животни.

700 дка изгорели площи на територията на ДГС-Кресна са залесени, а почвоподготовка се прави на територията на ДГС-Симитли, там са терасирани 250 дка, залесяването им ще стартира през пролетта ”, заяви за БГНЕС Снежана Паскалева- пресаташе на Югозападното държавно предприятие/ЮЗДП/. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР