Започна церемонията по откриването на първата линия на Турски поток.

...
Започна церемонията по откриването на първата линия на Турски поток.
Коментари Харесай

Путин, Ердоган и Борисов рамо до рамо на церемонията за откриване на "Турски поток"

Започна церемонията по откриването на първата линия на " Турски поток ".

Събитието се управлява персонално от президента Реджеп Тайип Ердоган, който е поканил персонално и високопоставените си посетители - българския министър председател Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин и сръбския държавен глава Александър Вучич.

Заедно с Борисов в Истанбул са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на стопанската система Теменужка Петкова и изпълнителният шеф и член на УС на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов.

Премиерът Бойко Борисов ще вечеря с съветския президент Владимир Путин в Истанбул след церемонията по разкриване на " Турски поток ", заяви самият той пред медиите в самолета на път за мегаполиса. Очаква се диалогът да е тежък.

От страна на Съединени американски щати не е имало никаква намеса да не върви в Истанбул, акцентира той. Борисов изрази увереност, че след година визите за Съединени американски щати ще паднат.

Прокурор Джесика Ким, която идва да ни оказва помощ в региона на правораздаването, ще ни поучава за индивидуалнта конституционна тъжба. В Съединени американски щати на година имало по 14 хиляди тъжби, от кото системата на инцидентен принцип избира десетина. Нещо сходно се обмисля и за България.

Очакванията за тежък диалог с Владимир Путин идват след острата рецензия на съветския президент против България от 4 декември 2019 г, когато той упрекна София, че забавя осъществяването на продължението на газопровода " Турски поток " на своя територия. Тогава Путин предизвести, че Русия ще откри други благоприятни условия за реализацията на " Турски поток ", в случай че България не желае.

" Сръбският сектор на газопопровода от границата на България до Унгария е съвсем подготвен. Около 90% към този момент са положени тръбите, 80% от тях са съвсем подготвени. Това, което ние виждаме, без значение от многократните заявки и многократните молби от съветска страна за поръчителство на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и необичайно да звучи, умишлено забавя реализацията на плана на своя територия. Искам да кажа непосредствено и обществено - доста пъти управлението на България се е обръщало с молби, откакто те провалиха " Южен поток ", да осъществят " Турски поток " непременно. И тук, очевидно под натиска в профил, те правят дейностите, без да бързат. Ще забележим по какъв начин ще продължи реализацията на този план на българска територия. Ако българите, не българите, а българското управление не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите благоприятни условия през Южна Европа ".

Още същия ден Борисов реагира нервно: " Путин не е осведомен вярно. Към 160-170 км към този момент има издигнати, изкопани и се поставят тръби. Ние, за разлика от Сърбия, Турция и Русия, съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз. Правим това, с цел да не стане като с " Южен поток ". Ние по-бързо от това - по 4-5 км дневно, не можем да създадем ".
Церемонията се излъчва онлайн в профила на премиера във ФБ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР