Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание.

...
Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание.
Коментари Харесай

Отново неуспешен опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание

Започна третият ден от първото съвещание на 48-о Народно заседание. По-малко от час след старта му станахме очевидци на следващия несполучлив опит депутатите да си изберат ръководител.

Денят започва с три номинации - Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Цвета Рангелова от " Възраждане ". До балотаж стигнаха Вигенин и Цонев.

" За " Йордан Цонев гласоподаваха 103 депутати , 101 " срещу " и 22 депутати се въздържаха. Кристиан Вигенин получи 75 гласа " за " , 125 депутати бяха " срещу ", 25 гласоподаваха " въздържал се ".

Още първоначално стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да поддържа Вигенин .



" Първият ден хората споделиха, че ще ни гонят със сопи, в този момент към този момент провокираме единствено насмешки . Парламентът е на път да се обезсмисли ", съобщи от парламентарната естрада Кристиан Вигенин. " Ние сме на път да убием Народното събрание, само че обезсмисляме и себе си по този метод. Утре хората ще кажат - за какво са ни тези партии. Хората към този момент ни ненавиждат? ", добави претендентът. Той предложи двете съществени политически сили да имат непрекъснати зам.-председатели на Народно събрание , които постоянно да са на трибуната. Останалите парламентарни групи пък да излъчат останалите заместници, които да се въртят на ротационен принцип. Вигенин беше безапелационен, че това ще бъде последното гласоподаване, в което ще взе участие.

Част от изявлението му мощно развълнува и ГЕРБ, и Движение за права и свободи.

" Попитаха ме сътрудниците - какво ще върша, в случай че бъда определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи ? Искам да напомня на сътрудниците от ГЕРБ, при едни по-предишни парламенти, когато беше българското европредседателство, тогава ГЕРБ пое риска ръководител на европейските фондове да бъда аз. Тогава работихме чудесно с ГЕРБ, тъй като беше добре за България. Затова, когато става въпрос за България и българските жители, можем да работим дружно. "

" Нямам терзания от къде би могла да пристигна поддръжката за мен. Вигенин също да няма терзания, тъй като той беше външен министър на България 4 години с мандата на Движение за права и свободи . Няма нищо ужасно ", разгласи от своя страна другият номиниран Йордан Цонев . " Не се тормозете, ние няма да ви изложим на непотребни опасности господин Вигенин ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Приех номинацията на моята парламентарна група, тъй като концепцията на парламентарната група на Движение за права и свободи беше в условия на доста остра борбата сред двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Имаме институционален блокаж, не политическа рецесия. Толкова е неуместна обстановката, че с ъздателите на Конституцията даже не са си помислили, че би била допустима . Смятат ни за луди. Няма по какъв начин да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически или някаква други аргументи. Съзнавайки какъв брой е тежка обстановката, одобрих тази номинация. 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала “, добави Цонев.

В предходните дни ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " отдръпнаха кандидатурите си, а Вежди Рашидов самичък си направи отказ по отношение на концепциите най-възрастният народен представител да остане ръководител непрестанно .

Така през вчерашния ден до балотаж стигнаха двама номинирани - Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия . Нито един от двамата претенденти обаче не събра нужното болшинство, заради което Народното събрание излезе в следващата дълга отмора със съвет, че деня е по-мъдър от нощта.

При балотажа за Цонев гласоподаваха 102 „ за ”, „ срещу ” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласоподаваха „ за ”, „ срещу ” бяха 11, 141 се въздържаха.
Така за втори следващ ден депутатите си потеглиха без да са се конституирали.

Докато Народното събрание няма определен ръководител, президентът не може да свика съвещания с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за държавно управление .

Освен това към момента няма и диалози в обявената от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на посредници с партиите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР