Започна решаваща седмица, която ще ни даде яснота - идва

...
Започна решаваща седмица, която ще ни даде яснота - идва
Коментари Харесай

Четирима са кандидатите за председател на новия парламент

Започна решаваща седмица, която ще ни даде изясненост - идва ли краят на политическата рецесия, или в противен случай. В сряда депутатите се събират за първото съвещание на 48-ия парламент. Предстоящото тогава гласоподаване за ръководител на Народното събрание ще покаже дали и какви политически съюзи са вероятни. Ясните кандидатури към този момент са четири - от ГЕРБ, „ Продължаваме Промяната ”, Българска социалистическа партия и „ Възраждане ", изясняват от Нова телевизия.

„ Ние имаме претендент и той се споделя Росен Желязков. Парламентарната процедура е най-голямата партия да излъчи ръководител. Смятаме, че качествата на господин Желязков са по-високи от на господин Минчев ”, съобщи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.
Желязков е правист, някогашен министър на превоза и народен представител в няколко Народното събрание.

„ Или с други думи няма да подкрепим нито един различен претендент за ръководител на Народно събрание ”, безапелационен е Кирил Ананиев.

„ Продължаваме Промяната ” хвърля в борбата Никола Минчев който беше свален от поста в 47-ия парламент. Избрали този ход, тъй като не виждат ясно обрисувано болшинство.

„ Истината е, че такова на този стадий не се обрисува. За това ние считаме, че е извънредно значимо да сложим претендент, който е заслужен и може да срещне поддръжка ”, изясни Калина Константинова от Политическа партия.

„ Възраждане ” влизат в борбата с номинацията на юриста и народен представител от предходния парламент - Петър Петров.

„ Считам, че това е плод на доверието, което има моята парламентарна група. Дали ще се оправя, ще покаже бъдещето. Аз считам, че ще се оправя ”, изясни той.

В късния следобяд, интригата се заплете още повече. Тогава от Българска социалистическа партия оповестиха, че и те ще повдигнат претендент за ръководител на Народно събрание. Кой ще бъде той - ще стане ясно на следващия ден.

От „ Български напредък ” приготвят своя кандидатура, само че за зам.-председател на Народното събрание.

„ Имаме хрумвания, ще ги обсъдим на следващия ден ”, сподели Стефан Янев.

Всички 240 депутати ще положат клетва на 19 октомври. А по-късно ще бъдат избрани и процедурните правила, по които да бъде определен първият измежду равни в Народното събрание. С болшинство - от 121 гласа или нормално.

Стефан Янев, който от стола на длъжностен министър-председател и този на министър ще седне в депутатското кресло, предвижда дали 12-те гласа на групата му ще са решаващи.

„ Възможно е. То това е смисълът на парламентаризма. Всеки глас е от голяма важност ”, счита той.

От Движение за права и свободи и „ Демократична България ” не са взели решение коя от номинациите за ръководител на Народното събрание ще поддържат. Което пък би подсказало какво болшинство може или не може да има новият парламент.

Вече са ясни и датите за преговорния развой към съставянето на ново държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР