Започна ремонтът на един от най-обсъжданите и противоречиви символи на

...
Започна ремонтът на един от най-обсъжданите и противоречиви символи на
Коментари Харесай

Ремонтират паметника на „Альоша“ в Бургас

Започна ремонтът на един от най-обсъжданите и спорни знаци на Бургас, - паметникът „ Альоша “. За едни той е знак на съветската окупация, за други на освобождението от фашизма. Факт е обаче, че „ Альоша “ към този момент е на 66 години и притегнал ръка над града, се е трансформирал в туристическа атракция. В началото на годината той беше ремонтиран отчасти. Тогава по сигнали на жители, специалисти преглеждаха устойчивостта на монументът. Оказа се, че по бронзовата скулптура има нарушени сектори .
Специалистите откриха, че влагата е главната причина за пукнатините по статуята . Тя се е просмукала в бетона, с който е цялостна фигурата на съветския боец.
Ремонтът, който стартира през днешния ден, включва запълването на тези пукнатини и корекция на фундамента, върху който е подложен съветския войник.
Парите за укрепването и всички други стоително-ремонтни действия ще бъдат от частна компания. Община Бургас няма да дава пари от бюджета за поддръжката и ремонта на „ Альоша “, а единствено ще контрола процеса. “Альоша " е с височина 18 метра, гранитен паметник с бронзови релефи. Той е издигнат през 1953 година. Автори на монумента са проектант Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова.
Сега художникът Николай Дубаров е един от хората, които се качиха на върха на статуята с цел да огледат и установяват детайлностите по неговото възобновяване. Actualno.com се свърза с художника, до момента в който към момента тече огледа.Очаквайте детайлности по тематиката.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР