Започна размяната на пленници между Украйна и сепаратистите от Донбас,

...
Започна размяната на пленници между Украйна и сепаратистите от Донбас,
Коментари Харесай

Започна размяната на пленници между Украйна и сепаратистите от Донбас

Започна размяната на пленници сред Украйна и сепаратистите от Донбас , оповестява ТАСС. На място е упълномощеният представител на Върховната Рада за правата на индивида Людмила Денисова. Тя съобщи, че нейните представители са там за „ да се следи за съблюдаване правата и свободите на жителите на Украйна “. Процедурата за замяна на пленници в Донбас стартира на контролно-пропускателния пункт Маирско. Тази информация бе доказана от кабинета на президента на Украйна Владимир Зеленски.
По-рано през днешния ден (29.12.19 г.) омбудсманът на Донецката национална република (ДНР) Дария Морозова също разгласи началото на размяната. Според нейна информация, Донецк и Луганск ще трансферират 55 души в Киев и чакат да получат 87 свои жители. Тя добави, че лицата, които ще бъдат разменени и са били държани в КНД вследствие на спора, към този момент са отишли ​​в така наречен Сива зона - територията сред позициите на конфликтните страни, с цел да завършват процедурата за продан.
Омбудсманът сподели, че Киев подсигурява процедурното пречистване на лица, които ще бъдат трансферирани в Донбас. " Ние съставихме документ, който подсигурява процедурното пречистване на лицата, които сега са под следствие или в съда. И украинската страна би трябвало да извърши отговорностите си. След привършване на делата всички хора би трябвало да бъдат " прочистени ", сподели Морозова. Тя добави, че към 80% от хората, които Украйна трансферира, не са поданици на републиките в Донбас. Морозова уточни, че ДНР има намерение да търси още 160 души в Украйна след процедурата за продан на пленници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР