Започна размножителния сезон 2021 с първите мътещи двойки във Врачански

...
Започна размножителния сезон 2021 с първите мътещи двойки във Врачански
Коментари Харесай

Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина

Започна размножителния сезон 2021 с първите мътещи двойки във Врачански Балкан. Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина . Затова заяви Дружество за отбрана на хищните птици.

На 10 разнообразни места са били видяни кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в най-малко 2 гнезда има мътещи птици. В региона на гр. Враца, в други две гнездови територии са наблюдани надлежно 1 и 2 двойки. В тези 3 гнезда още няма мътещи птици, оповестяват от сдружението. Възможно е общият брой гнездещи двойки и да е повече, само че все още не могат да се следят всички загнездили. В региона на Източна Стара планина (Котел и Сливен) към момента няма следени мътещи двойки, само че подготовката на гнездата и копулации са в ход, прибавят те.

Първи данни за загнездване в Кресна са от 5 февруари, когато е доказано че едната двойка белоглави лешояди е снесла. Може да се допусна, че във всички места за реинтродукция на белоглав лешояд в България. Кресна и Стара планина, ще има нарастване на двойките. Надеждата е тази година гнездещите двойки да доближат общо към 45-50, а дружно с над 100-те двойки в Източни Родопи националната популация да надмине 150 двойки, прибавят от Дружество за отбрана на хищните птици.
 Снимка 518304
Източник:

Размножителния сезон за белоглавите лешояди стартира в края на есента и продължава до момента в който дребните изоставен гнездото, което става през юни до август. В началото на сезона, птиците образуват двойки и извършват комплицирани акробатични брачни танци, които имат за цел затвърждаване на връзката сред двете птици. Наблюдават се тандемно хвърчене със комплицирана въздушна акробатика, взаимно пощене и градеж на гнездо, като мъжките най-често обезпечават по-голямата част от материалите за гнездото. Птиците гнездят на високи скали или планински колонии. След сполучливо копулиране, женската снася яйцата и ги мъти сред януари и април, двойките нормално се грижат за едно яйце, което инкубират към 55 дни. Двойката се грижи за дребното до момента в който напусне гнездото, което се случва към 3 месеца след излюпването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР