Започна работа по изграждането на Национална информационна система за превенция

...
Започна работа по изграждането на Национална информационна система за превенция
Коментари Харесай

Изгражда се Национален регистър за домашното насилие

Започна работа по построяването на Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, която би трябвало да е подготвена до август месец 2024 година, оповестяват от Министерския съвет.

В регистъра ще се съхраняват данни за актовете на домашно принуждение, потърпевшите лица, причинителите и взаимоотношенията сред тях, типа принуждение - физическо, психическо, полово, икономическо, ограничение на права и други - продължителността на насилието, породените вреди на потърпевшото лице, историята на насилието.

На срещата в Министерски съвет, на която се обсъждаха провокациите пред построяването на Националната система, участва и вицепремиерът Мария Габриел, която е и ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

В системата също ще се включват подадените молби за издаване на заповед за отбрана , заповед за незабавна отбрана или претенции на прокурора, наложените ограничения по ЗЗДН и други нормативни актове с отношение към казуса, данни и за юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение и за употребените услуги по реда на ЗЗДН.
 Българите не имат вяра, че управляващите могат да се оправят с домашното принуждение
Българите не имат вяра, че управляващите могат да се оправят с домашното принуждение

40% от българите имат непосредствен, на който е бил нанесен побой в фамилна среда

В момента част от информацията се съхранява в Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП), друга част ще се набира чрез регистър в Министерство на вътрешните работи, който сега се създава, а информацията по отношение на децата, потърпевши от домашно принуждение, се чака да бъде предоставяна от трета система.

На срещата бяха разисквани информацията, подлежаща на регистриране в осведомителна система, редът за събирането и даването на данни от другите ведомства, организацията и действието на регистъра, равнището на достъп, опциите за продан на информация със съществуващи и планувани системи в администрацията и в правосъдната власт.

Системата се основава в сходство с едно от промените в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) от 2023 година

Припомняме, че през август месец предходната година изключително се след случая Дебора. Една от измененията бе обвързвана с уточняването по кое време става въпрос за домашно принуждение и бе записано за интимна връзка да се счита връзка над 60 дни.
 33% от дамите познават жертва на домашно принуждение
33% от дамите познават жертва на домашно принуждение

12% от контролната група показват такива случаи при деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР