Започна Пролетният панаир на книгата. 144 издателства от цялата страна

...
Започна Пролетният панаир на книгата. 144 издателства от цялата страна
Коментари Харесай

Пролетен панаир на книгата: 144 издателства участват в изложението за литература

Започна Пролетният панаир на книгата. 144 издателства от цялата страна ще вземат присъединяване в огромното книжно ревю. То е ситуирано в 61 шатри пред Националния замък на културата. Пред Euronews Bulgaria приказваха Десислава Алексиева – ръководител на асоциация „ Българска книга “, и писателят Николай Терзиев.

„ Нашата задача е да има повече четящи, повече мислещи хора “, сподели Десислава Алексиева.

Двамата разясниха, че панаирът е част от идея „ Грамотност “ и поддържа самодейност за поощряване на четенето и грамотността.

Паралелно с Пролетния панаир се организира и Международен книжовен фестивал за деца и младежи, чието мото тази година е „ Чети и откривай “. Изложението ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа в делнични дни и до 19:00 часа в почивните. Събитието се провежда от Асоциация „ Българска книга “.

„ Българската литература изпревари Шенген, Еврозоната и към този момент се чете из целия свят “, добави Николай Терзиев, разяснявайки триумфът на книгата „ Времеубеджище “ на Георги Господинов, която завоюва премията „ Букър “.

„ Българите се интересуват от ден на ден от родната си литература. За 2021 година, за която имаме статистика, броят на българските книги и художествена литература надвишава близо два пъти броя на преводните издания “, заяви Десислава Алексиева.

Посланието тази година е всеки да открие своето лично обръщение благодарение на книгите, прикани Терзиев.

Премиерът Гълъб Донев откри панаира в 11:00 часа, а в следобедните часове в програмата се плануват няколко министър председатели на книги. Над 100 са събитията, планувани в границите на панаира. Сред тях са и срещи на читателите с обичаните им създатели. В сряда се чака специфичен посетител да бъде писателят Георги Господинов.

 

Повече по тематиката вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР