Започна първият тур от гласуването за избор за президент на

...
Започна първият тур от гласуването за избор за президент на
Коментари Харесай

В парламента на Италия гласуват за избор на президент на републиката

Започна първият тур от гласуването за избор за президент на Италия на взаимно съвещание на двете покои на националния парламент.

Право на глас имат 1008 индивида. Кворумът за признание на гласуването за фактически е от 672 гласа. Заедно със сенаторите и депутатите, гласоподават и шест пожизнени сенатори, които може и да не се явяват в Народното събрание поради преклонната си възраст и проблеми със здравето, а също по този начин и 58 представители на областите, в това число губернаторите.

За инфектираните с ковид парламентаристи или тези, които са в самоизоляция, в зданието на Народното събрание са проведени шатри, където ще могат да гласоподават при съблюдаване на всички условия на противоепидемичните ограничения. Заради санитарните ограничения в изискванията на пандемия в залата за гласоподаване могат по едно и също време да се намират не повече от 50 индивида при гласуването и не повече от 200 при преброяването на гласовете. Заради нуждата от цялостна стерилизация е оповестено, че дневно ще се организира единствено по един тур гласоподаване. Всички гласуващи наложително би трябвало да са с маски и да покажат  коронавирус документ, ще се одобряват и информации за негативен резултат от тест за ковид.

За да бъде определен за президент, претендентът би трябвало да получи две трети от гласовете в първите три тура, а по-късно е задоволително и безусловно болшинство (над 50%). От четвъртия тур се намалява и нужния кворум. Гласуването става като на лист хартия се написва името на евентуалния кандидат за най-високия пост в Италианската република. Преброяването на гласовете става посредством обществено прочитане на имената.

Съгласно конституцията, президентът на републиката би трябвало да е над 50 години.

Като предписание, избрирането на президент, който да получи такава необятна поддръжка, е резултат от реализиране на единодушие сред другите политически партии.

Сред евентуалните кандидати се загатва и името на настоящия министър-председател и някогашен началник на Европейската централна банка Марио Драги, което провокира и притеснания в страната. 

Седемгодишният период на президентския мандат на Серджо Матарела изтича на 3 февруари. До края на гласуването не се изключва и опцията за неговото преизбиране, както се случи с неговия предходник Джорджо Наполитано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР