Започна описването на щетите след силната буря с градушка, която

...
Започна описването на щетите след силната буря с градушка, която
Коментари Харесай

Щетите след градушката във Велико Търново са за милиони

Започна описването на вредите след мощната стихия с градушка, която мина през вчерашния ден над Велико Търново. Бедствието аргументи големи материални вреди, има доста паднали дървета, потрошени коли, отвеян е покрив на учебно заведение и фасади на здания. Кметът Даниел Панов свика изключително спешен щаб, който да оцени вредите.

Силната стихия с градушка мина над Велико Търново към 19:00 часа през вчерашния ден. Големите ледени парчета, които се изсипаха в границите на 15 минути, предизвикаха големи материални вреди в 10 обитаеми места във Великотърновско. Потърпевши от градушката са 10 автокъщи в село Шереметя, където са изцяло унищожени към 400 автомобила. Собствениците пресмятат, че вредите са за близо 4 милиона лв..
Рязко притъмня и се получи това, което се вижда на място. Това адско злополучие, аз съм от 13-14 години в това село, не сме се сблъсквали с такова нещо и до момента и не сме чували някой обратно в годините да е имал такова съществено злополучие. Колегата и аз имаме общо към 120 автомобила, изцяло унищожени. От толкоз коли нямаме нито един здрав челен прозорец и всичко по ламарините е унищожено, фарове в това число.
Ивайло Мъглов – притежател на автокъща
Огромни вреди на 50 коли. Абсолютно нищо не ми остана, с изключение на здравето. Щетите са ми за 300-500 хиляди, не знам точна сума Не са застраховани, ходили сме за обезпечаване, никой не желае да вземе никаква отговорност, тъй като градушката била бедствено състояние.
Петьо Стоянов – притежател на автокъща

Едно от най-засегнатите села е село Капиново. Покривите на над 200 къщи в него са с изпочупени керемиди, има доста паднали дървета и развалени фасади на здания.

Снощи кметът Даниел Панов свика изключително спешния щаб, който да направи оценка на бедствието. От през днешния ден три общински комисии обикалят всички региони на града и обитаемоте места с цел да разказват вредите.
В Шереметя, Малък чифлик, Капиново е било най-силно провалянето от бедствието. Съставят се протоколи, от там ще аплайват по програмата на Министерство на труда и обществената политика, където на всяко семейство се поставят 1600 лв.. В момента са нужни остарели цигли, остарели керемиди, за обитаемоте места, където покривите са напряко на сито от градушката. Това е от първа нужда, с цел да могат хората да си запазят домовете.
Даниел Панов - кмет на Велико Търново

Пороен дъжд се изписа за няколко часа и в Шумен. Водната буря повлече коли, наводни къщи и публични здания. 14 души бяха евакуирани от разнообразни сериозни точки в града. От рано сутринта градът се почиства от пречупените от бурята дървета и от наносите от трошляк и пясък. Водният да продължи два часа, в някои квартали на града падна и градушка. Над 65 сигнала за помощ са получени нощес на телефон 112. Едра градушка падна през вчерашния ден и в Ловеч. Там има отчасти отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, елементи от села останаха без електроподаване, има и доста паднали дървета.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР