Започна официалната част от посещението на президента на България Румен

...
Започна официалната част от посещението на президента на България Румен
Коментари Харесай

Посрещнаха с официални почести Румен Радев в двореца Хофбург

Започна формалната част от визитата на президента на България Румен Радев и брачната половинка му в Австрия. Държавният глава е в страната по покана на своя австрийски сътрудник Александър Ван дер Белен.

С публични почести българският президент бе признат в двореца Хофбург , където се състояха диалози на четири очи сред двамата държавни глави. След диалозите президентите дадоха обща конференция, на която дадоха висока оценка на развиването на двустранните политически, стопански, дипломатически и културни връзки.
 Румен Радев Австрия БГНЕС

 Румен Радев Австрия БГНЕС
Ван дер Белен оцени високо политическите връзки, дипломатическите връзки, които бележат 140-годишен празник и икономическото съдействие, с помощта на което комерсиалният стокообмен е достигнал 1,3 милиарда евро, като изрази подготвеност за още по-тясно съдействие в разнообразни стопански браншове.-->

Българският президент акцентира в изказването си, че въпреки и за първи път да е на посещаване в Австрия, с президента на Републиката го свързват дългогодишни контакти в многостранни формати, а и при визитата на Ван дер Белен в България през предходната година са открити общи визии по редица въпроси от двустранен и интернационален интерес.
 Румен Радев Австрия БГНЕС
Радев благодари на своя хазаин за ползотворното икономическо съдействие, обхващащо значими браншове каквито са телекомуникациите, новите технологии и други. Особено внимание българският президент отдаде на интензивното съдействие в областта на сигурността, за отбрана на границите, за преодоляване на миграцията, за битка с наркотрафика, трафика на хора, тероризма и проведената престъпност. Двамата държавници са разискали нови благоприятни условия за защита на страните, които са външни граници на Европейски Съюз. Румен Радев благодари за австрийската поддръжка в работата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и за приемането на България в Шенгенското пространство.
 Румен Радев Австрия БГНЕС
Българският посетител и австрийският хазаин акцентираха вековното културно съдействие сред двете дунавски страни, които е реалност и през днешния ден, Радев акцентира ролята на Австрия като място за приемане на висока подготовка на хиляди български студенти и на Виена като столица на международната просвета, привличаща изтъкнати български културни дейци.

Двамата политици отделиха изключително внимание на смисъла на Дунавската тактика, която визира 14 страни, някои от които са отвън Европейски Съюз. Ван дер Белен изрази вяра по време на председателството на Хърватска идната година да се ускори съдействието сред дунавските страни с планове в инфраструктурата, превоза и туризма. Повече връзка, информация и кооперация пожела българският президент по този проблем,тъй като въпреки и без бюджет общата вероятност ще сплоти напъните на страните.

Засегнат беше и казусът с мигрантския поток. Румен Радев акцентира ролята на България като външна граница на Европейски Съюз за преодоляване на мигрантската рецесия и изрече предпочитание Европейски Съюз да създаде пътен проект за страните със сухопътна граница.
 Румен Радев Австрия БГНЕС
По въпроса за откриване на процедурата по присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз Ван Дер Белен означи, че съществуват културно-политически въпроси, които би трябвало да се изяснят, само че това не трябва да стопира пътя на присъединение. Радев акцентира, че България е измежду страните, които най-силно поддържат Македония за присъединение към Европейски Съюз и НАТО, само че поддръжката не е безусловна, а ще бъде оказана при ясни условия за история и език.
 Румен Радев БГНЕС
Двамата политици взеха отношение и по различен значим интернационален проблем - отношението към Русия и наложените наказания . Затоплянето на връзките напоследък е обнадеждаващо, съобщи Ван дер Белен, само че това не е задоволително за смяна на глобите, належащо е процесът да се следи в неговото развиване. Румен Радев се изрече за намиране на дипломатически път за решение на спора. А ко Европа има упоритостта да играе значима роля на международната сцена й е нужна непоклатимост, която не може да стане без разговор с Русия, заключи българският президент.

Официалната стратегия на българския президент включва диалози с федералната канцлерка Бригите Бирлайн и с ръководителя на долната камара на Народното събрание Волфганг Соботка.

Довечера българската делегация отпред с президента ще отпътува за България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР